Mainos

Kemiran Porin-tehtaan kattopalo aiheuttaa seisokin

Kemira Pigmentsin tehtaalla Porissa varhain aamulla syttyneen tulipalon sammutustöitä on jatkettu koko päivän. Tulipalon takia kolmannekseen tehtaan tuotannosta tulee katkos.

Kemira Pigments Oy:n Porin tehtaalla syttyi varhain aamulla kattopalo, joka kyti pahimmillaan jopa hehtaarin alueella. Palossa tuhoutui noin 3000 neliötä tehtaan nelososan kattorakenteita. Palo saatiin aamupäivän aikana hallintaan, ja tuhojen jälkiraivaus aloitettiin iltapäivällä.

Tehtaan tuotanto jouduttiin pysäyttämään palopäivänä osin kokonaan, sillä sammutustyöt vaurioittivat tehtaan sähkökeskuksen automaatiojärjestelmää. Sähkön varasyöttölinjan käyttöön saaminen kesti muutamia tunteja.

Henkilövahinkoja tai ympäristöhaittoja ei kemiantehtaan palosta aiheutunut. Muiden vahinkojen suuruutta ja tehtaan osittaisen käyttökatkoksen taloudellista vaikutusta tehtaan edustajat eivät osaa vielä arvioida.

Kemira Oyj:n mukaan yrityksen vakuutukset kattavat kiinteistövahingot ja tuotannon keskeytyksestä aiheutuvat taloudelliset menetykset. Vahinkojen yhteinen maksimiomavastuu on noin 4 miljoonaa euroa.

80 palomiehen urakka

Palon havaitsi aamulla tehtaan yövuorossa ollut työntekijä, joka huomasi kattorakenteesta nousevan savua noin kello 5. Tehtaalla oli viitisenkymmentä yövuorolaista, mutta heille ei aiheutunut vaaraa. Palavassa tuotantosalissa ei ole normaaliprosessin aikana työntekijöitä.

Tehtaan oman vuorotorjuntayksikön ja Porin palolaitoksenaloitettua sammutustyöt hälytettiin paikalle myös pelastusväkeä mm. Ulvilan ja Noormarkun palolaitoksilta. Aamupäivällä palomiehiä oli työssä noin 80, ja sammutusyksiköitä oli paikalla parikymmentä.

Savun muodostus paloalueella ja sen läheisyydessä oli runsasta. Kello 9 tehtaalla evakuoitiin viitisenkymmentä työntekijää savun takia useista työpisteistä. Savuongelma väistyi, kun rakennuksen palavaan kattorakenteeseen saatiin aukkoja. Itätuuli kuljetti palosta syntyneen savun merelle.

Sammutustöitä tikkaiden varassa

Satakunnan pelastusjohtaja Kalervo Laaksonen kertoo palon olevan hänen Porin päällikköuransa isoin ja laajin tehdaspalo alueella vuosiin. Laaksonen on ollut Porin palopäällikkönä vuodesta 1990. Palon sijainti korkealla katolla vaikeutti työtä, vaikka palomiehet pääsivät tehtaan työntekijöiden opastuksella paikalle helposti. Katolle miehiä ei voinut päästää, sillä romahdusvaara oli suuri.

- Sammutustyötä tehtiin 44 metrin korkeuteen ulottuvasta puomitikasautosta, jota ei saanut kovinkaan lähelle rakennusta. Tikkaan 32 metrin sivuttaisliikkuminen riitti vaivoin saamaan miehet työskentelyetäisyydelle, Laaksonen kuvailee.

Työ saatiin kuitenkin sujumaan hyvin. Lisäongelman toivat katon rakennusmateriaalina olleet mineriittilevyt, jotka kuumetessaan räjähtelivät. Asbestia sisältävän rakennusmateriaalin sammuttaminen vaatii tarkkuutta.

- Mineriitin paukahtelun ääni oli välillä kuin olisi laukaistu tykin suusta, Laaksonen selvitti.

Arviolta viikon seisokki

Palo syttyi tehtaan nelososan kalsinointiuunin polttokammion yläpuolella. Uunissa käsiteltiin tehtaan päätuotetta titaanidioksidia, joka tuotannon kalsinointivaiheessa on tuhatasteista. Ainetta käytetään esim. valkoisen maalin väriaineena. Titaanidioksidi ei itsessään pala tai kaasuunnu.

Palon syttymissyystä ei ole arviota, vaikka palon alkupiste pystyttiin jo iltapäivällä paikallistamaan hyvin tarkasti. Palo vaikuttaa edelleen kolmannekseen tehtaan tuotannosta.

- Jälkiraivauksen jälkeen ajamme uunin kylmäksi ja tarkastamme sen vauriot. Vasta sitten arvioimme työn jatkumista. Uunin sähkökaapeleita on varmasti palanut. Tuotanto voi alkaa normaalisti ehkä viikon kuluttua, arvelee tehtaan tuotantojohtaja Tapani Nauha.

Tehtaan muut osat voitiin käynnistää sähkön varasyötöllä jo iltapäivällä. Työntekijöille tehdaspalo aiheuttaa lisätyötä, sillä tuotannon normalisoituminen vaatii korjauksia ja siivousta. Myös ulkopuolista väkeä joudutaan ottamaan rakennustöihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.