Kemiraa epäillään ympäristörikoksesta

Ruotsin Helsingborgissa sijaitsevan Kemiran tehtaan rikkihapposäiliö kaatui, ja tuhansia tonneja rikkihappoa valui mereen.

Ruotsin poliisi tutkii Kemiran Helsingborgin-tehtaalla sattunutta rikkihappovuotoa ympäristörikoksena. Miljoonia litroja 96-prosenttista rikkihappoa valui mereen happosäiliön rikkouduttua varhain aamulla. Helsingborgin sairaalan tietojen mukaan kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut onnettomuudessa vakavasti.

Tehdasalue eristettiin ainakin vuorokaudeksi, ja alueella asuville tarjotaan yöksi tilapäismajoitusta. Happopäästön vuoksi myös kouluja ja päiväkoteja suljettiin aamulla ja Helsingborgin lauttaliikenne keskeytettiin.

Onnettomuus sattui kello puoli viisi Ruotsin aikaa. Rikkihapposäiliö kaatui, koska rikkoutuneesta jäähdytysvesijohdosta valunut vesi oli heikentänyt maaperää, kertoi Kemiran ruotsalaisyhtiön Kemira kemin tiedotuksesta vastaava Ragnhild Olsson STT:lle. Hänen mukaansa happoa valui maahan ja suojapenkereen yli mereen arviolta 11 000 tonnia eli lähes 400 rekka-autokuormallista. Helsingborgin laitoksen vuosikapasiteetti on 300 000 tonnia.

Ympäristölautakunta: Rikkihappo hajoaa nopeasti

Rikkihappoa käytetään selluloosan keitossa, lannoitetuotannossa ja kaivosteollisuudessa. Happo reagoi veden kanssa muodostaen happaman höyrypilven. Sen pelättiin aamulla kulkeutuvan Helsingborgin kaupunkiin, ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä. Kello kahdeksan paikallista aikaa kehotus peruttiin. Helsingborgin sairaalaan tuotiin onnettomuuden takia aamun mittaan yhteensä 15 potilasta, mutta kaikki ovat jo päässeet pois. Lääkärien mukaan potilailla oli lähinnä suu- kurkku- ja hengitystiekipuja.

Helsingborgin ympäristölautakunta arvioi tiedotteessaan, että päästö aiheuttaa paikallisia ympäristövaikutuksia satama-altaassa, mutta pitkäaikaisvaikutuksia ei todennäköisesti tule, koska aine hajoaa nopeasti.

Syyttäjä päätti aamulla, että onnettomuudesta aloitetaan esitutkinta. Tutkittava rikosnimike on ympäristövahingon aiheuttaminen, kertoi Skånen poliisin tiedottaja Charlie Nilsson. - Kun tällaista tapahtuu, meidän täytyy selvittää, onko taustalla jotakin lainvastaista, Nilsson sanoi.

Kemiran viestintäjohtaja Timo Leppä arvioi, että esitutkinta on tällaisessa tapauksessa normaali käytäntö. Helsingborgin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tomas Nordström kyseenalaisti onnettomuuden jälkeen Kemiran tehtaan sijainnin. -Ei tunnu lainkaan hyvältä, että laitos sijaitsee näin keskeisellä paikalla, hän sanoi.

(MTV3-TT-STT)

(Seitsemän uutiset 04.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat