Mainos

Kemira ostaa Vinings Industriesin

Kemirasta tulee yksi maailman johtavista paperi- ja sellukemikaalien toimittajista, kun se ostaa yhdysvaltalaisen Vinings Industries -yhtiön. Samalla Kemira kertoo tuloksensa kehittyvän myönteiseen suuntaan ensi vuonna.

Kemira kasvaa yhdeksi merkittävimmistä metsäteollisuutta maailmanlaajuisesti palvelevista erikoiskemikaalitoimittajista ostamalla pohjoisamerikkalaisen Vinings Industriesin. Kauppahinta on 153 miljoonaa euroa, eli runsaat 910 miljoonaa markkaa. Vinings on yksi Pohjois-Amerikan johtavista erikoispaperikemikaalien toimittajista.

Vinings toimii pääasiassa metsäteollisuuden prosessikemikaaleissa kuten saostuman- ja vaahdonestoaineissa, pigmentin dispergointiaineissa ja musteenpoistossa. Tuotteita käytetään sellu- ja paperiteollisuuden tuottavuuden lisäämisessä ja ne mahdollistavat kierrätyskuidun suuremman käytön. Yhtiön liikevaihto vuonna 2000 oli noin 150 miljoonaa dollaria, ja sen palveluksessa on noin 340 henkilöä.

Viningsillä on seitsemän tuotantolaitosta Pohjois-Amerikan merkittävimmillä paperintuotantoalueilla: Marietta, West Oak ja Midway (Georgia), Washougal (Washington), Fortville (Indiana) sekä Kanadassa Prince George (Brittiläinen Kolumbia) ja St. Catharines (Ontario). Yhtiön pääkonttori on Mariettassa lähellä Atlantaa.

Kemiran nykyiset tuotteet ja paperikemian kokonaisratkaisut yhdessä Viningsin tuotteiden, sovellutusten, teknologian ja asiantuntijaorganisaation kanssa muodostavat entistä vahvemman palvelukonseptin, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Kemira on tänään yksi johtavista paperi- ja sellukemikaalien toimittajista Euroopassa. Yrityskaupalla yhtiö kertoo vahvistavansa strategista tavoitettaan tulla johtavaksi maailmanlaajuisesti.

Kemira on määritellyt paperi- ja sellukemikaaliliiketoiminnan yhdeksi keskeiseksi kasvualueekseen. Yhtiö on maailmanlaajuisesti merkittävä valkaisukemikaalien, erikoispaperikemikaalien ja vesikemikaalien toimittaja. Kaupan myötä paperi- ja sellukemikaalien liikevaihto nousee nyt yli 500 miljoonaan euroon vuodessa.

Viningsin pääomistajana on ollut J.P. Morgan Chase & Co:n pääomasijoitusyhtiö J.P. Morgan Partners. Yhtiön toimiva johto on myös omistanut merkittävän osan osakkeista. J.P. Morgan Partners on maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö, joka investoi laajasti eri aloille. Se on investoinut menestyksekkäästi kemian sektorille, mihin se on sijoittanut yli 800 miljoonaa dollaria 17 vuoden aikana. Viningsin neuvonantajana yrityskaupassa toimi JPMorgan Securities, Inc.

Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Kemiran tulosnäkymät ensi vuodelle hyvät

Kemiran paperi- ja sellukemia on kärsinyt alan matalasuhdanteesta kuluvana vuonna. Ensi vuoden puolella asiakasteollisuuden nousun myötä kemikaalien kulutuksen odotetaan kasvavan nykyisestä ja vahvistavan tulosta. Vinings lujittaa myös osaltaan konsernin maailmanlaajuista markkina-asemaa, yhtiö kertoo.

Vesikemikaaliliiketoiminnan Kemira odottaa kehittyvän suotuisasti ja tälläkin sektorilla yhtiö kertoo olevansa valmis kasvamaan mm. strategisin yritysostoin. Teollisuuskemikaalien myönteistä kasvua varjostaa titaanidioksidipigmentien heikko kysyntä ja hintataso. Titaanidioksidin ensi vuoden liiikevoitto jää yhtiön kertoman mukaan tämänvuotista pienemmäksi, vaikka toimialan elpymisen ennustetaankin alkavan ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Kokonaisuudessaan konsernin kemikaaliliiketoiminnan liikevoiton odotetaan kasvavan tämänvuotisesta.

Kemiran maaliliiketoiminnassa ruotsalaisen Alcro-Beckersin liittäminen konserniin etenee hyvin. Tämä yhdessä lähimarkkinoiden edelleen kasvavan kysynnän kanssa on perusta sille, että maalialalta odotetaan nykyistä parempaa tulosta, Kemira kertoo tiedotteessaan.

Kemira Agron tuotteiden kysyntään ovat kuluvana vuonna heijastuneet maatalouden ongelmat Euroopassa, mm. tulvat ja karjataudit. Ravinteiden tarpeen odotetaan kuitenkin palautuvan normaalitasolle, ja kysynnän kasvu luo pohjan kuluvaa vuotta paremmalle tulokselle.

Vaikka maailman talouden vaikeudet näyttävät jatkuvan ensi vuoden puolelle, konsernin vuoden 2002 tuloksen arvioidaan ylittävän tämänvuotisen. Konserni julkistaa vuoden 2001 tilinpäätöksensä 11.2.2002 klo 9.00.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.