Kemira-kauppa vastatuulessa eduskunnassa

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on tänään antamassaan lausunnossa tyrmännyt hallituksen ehdottamat Kemiran omistusjärjestelyt. Valiokunnan mielestä eduskunnan ei tule antaa suostumustaan kauppaan.

Hallitus hakee eduskunnalta lupaa siihen, että valtio luopuisi kokonaan nykyisestä 56,2 prosentin suuruisesta omistusosuudestaan Kemira Oyj:ssä ja saisi 34 prosentin suuruisen osuuden uudesta pohjoismaisesta kemianteollisuuskonsernista. Mietinnön asiasta tekee talousvaliokunta. Moni sen jäsenistä on niin ikään suhtautunut hankkeeseen hyvin kriittisesti.

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) kävi eilen puolustamassa esitystä valiokunnan kokouksessa. Mönkäre ilmoitti, ettei hän aio vetää esitystä pois eduskunnasta. Kortit katsotaan ainakin valiokuntakäsittelyn loppuun saakka.

Kemira-kauppaa moitittiin myös SDP:n eduskuntaryhmän ylimääräisessä kokouksessa, jossa Mönkäreen lisäksi oli mukana pääministeri Paavo Lipponen (sd.). Puheet eivät ehtineet edetä alkua pitemmälle. Asiaan palataan 4. joulukuuta.

Menettelytavat omittu Teiniliitosta

Maatalousvaliokunta runttasi hankkeen yksimielisessä lausunnossaan, johon kuitenkin kokoomuksen Jari Koskinen jätti eriävän mielipiteensä. Hänkin paheksui lähinnä sitä, ettei lausunnossa keskitytty tarkastelemaan vain Kemira Agron tulevaisuutta.

Koskinen pyysi asian pöydälle seuraavaan kokoukseen. Tämä sopi puheenjohtaja Timo Kallille (kesk.), joka kutsui sen koolle kolme minuuttia edellisen päättymisen jälkeen. Siten lausunto saatiin valmiiksi samana päivänä.

Menettely kimmastutti kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowiczin (kok.). Hän vertasi sitä Teiniliiton touhuihin, joihin Zyskowiczkin osallistui nuoruudessaan. Kalli piti tiukkaa aikataulua täysin normaalina. Hänellä oli selkeän tuomitseva mielipide hallituksen esityksestä. -Järjestely on kansantalouden kannalta huono. Tässä valtion omaisuutta kaapataan.

Ministeri Mönkäre muistutti, että Kemiran osakejärjestelyä koskeva hallituksen esitys on annettu yksimielisesti.
Valtionyhtiö Kemira on määrä yhdistää ruotsalaisten omistamaan Dyneaan. Eduskunnassa on pelätty mm. lannoiteteollisuuden myyntiä pois Suomesta ja pohdiskeltu Dynean vakavaraisuutta. Mönkäreen mukaan liiketoiminnan asiantuntijoiden tehtävä on selvittää kaupan edullisuus. Hän muistutti, että Dynean omistajat suhtautuvat omavaraisuuteen eri tavalla kuin Suomen valtio. Kemira on voinut ostaa omia osakkeitaan ja "ylkikapitalisoitua " tällä tavoin. Mönkäre vakuutti, että nämäkin seikat on otettu huomioon sopimusluonnoksessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat