Kemira-kauppa peruttiin

Kemiran osakkeen kurssi romahti Helsingin pörssissä.

Kemiran logo


Valtio luopuu hankkeesta myydä osuutensa Kemirasta ruotsalaiselle Dynealle. Päätös tehtiin tänään ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa ja presidentin esittelyssä.

Päätöstä ehdotti hallituksen kokouksessa kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre. Ratkaisua perusteltiin sillä, että hankkeen eduskuntakäsittely on pitkittynyt ja että kaupasta käyty julkinen keskustelu on aiheuttanut haittaa järjestelyn kohteina olevien yritysten toiminnalle. Lisäksi todettiin olevan epävarmaa, tulisiko eduskunnan talousvaliokunta puoltamaan myyntiä lausunnossaan.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta tyrmäsi kaupan omassa lausunnossaan talousvaliokunnalle pari viikkoa sitten. Kaupan pelättiin tekevän lopun suomalaisesta lannoitetuotannosta. Viime viikolla tehty ehdotus, että valtio ottaisi Kemiran Agron lannoitetuotannon itselleen, ei näytä muuttaneen tilannetta.

Valtio omistaa Kemiran osakekannasta 56 prosenttia, ja sillä on valtuudet vähentää osuutta alle yhden kolmasosan mutta ei alle 15 prosentin. Valtion oli määrä saada uudesta pohjoismaisesta kemianteollisuuskonsernista 34 prosentin suuruinen omistusosuus. Valtion piti saada Kemirakaupasta lisäksi vajaat 600 miljoonaa markkaa (100 miljoonaa euroa).

Mönkäre: Julkisuuden hallinta petti

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen mukaan Kemira-esityksen poisvetäminen jäi järkevimmäksi ratkaisuksi sen jälkeen, kun kävi selväksi ettei eduskunnan talousvaliokunta tule hyväksymään järjestelyä ainakaan äänestämättä.

Mönkäreen mukaan talousvaliokunnan perjantaisen kokouksen viesti oli sellainen, ettei Kemira-Agronkaan irroittaminen järjestelystä valiokunnalle riitä.

Mönkäre sanoi kunnioittavansa eduskunnan kantaa. Hän totesi kuitenkin, että asian saaman julkisuuden hallinta kävi kauppa- ja teollisuusministeriölle mahdottomaksi.

-Olemme tehneet virhearvioinnin siitä, miten prosessia julkisuudessa käydään, hän myönsi. Mönkäreen mukaan asian pitkä julkinen käsittely johti siihen, että kritiikki kasvoi ja syntyi paikallisia pelkoja ja väärinkäsityksiä. Hänen mukaansa hallituksen puolesta ei kaikkea liikkeellä ollutta väärää tietoa haluttu erikseen lähteä kumoamaan. Mönkäreen mukaan eduskunnalle annettiin kaikki pyydetty tieto järjestelystä, sisäpiiritietoakin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt.

Mönkäreen mukaan järjestelyn peruuntumisesta ei aiheudu valtiolle mitään sanktioita, koska siinä oli eduskuntaehto. Hän piti edelleen kiinni siitä, että esitetty järjestely olisi ollut hyvä niin yhtiön kehittämisen kuin piensijoittajankin kannalta. Hän painotti kuitenkin, että valtio panostaa Kemiran kehittämiseen edelleen pitkäjänteisesti.

Kemiran osakkeen kurssi romahti

Kemiran osakkeen kurssi putosi yli 25 prosenttia Helsingin pörssissä, kun kaupankäynti alkoi jälleen yhtiön osakkeella iltapäivällä. Osakkeen arvo romahti 25,51 prosenttia 6,22 euroon.

Kaupankäynti Kemiran osakkeella oli keskeytyksissä runsaat neljä tuntia.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 03.12.2001)

Lue myös:

    Uusimmat