Mainos

Kemin lumilinna avasi ovensa

Yli tuhat neliötä katettua tilaa kahdessa kerroksessa.

Kemin lumilinna on edeltäjiään linnamaisempi. Tänään avattuun lumirakennukseen on haettu aidon linnan tuntua tiivistämällä keskeiset osat katettuihin tiloihin, joita on kaikkiaan yli tuhat neliötä - osa kahdessa kerroksessa. Kemin kolmannen linnan virallisia avajaisia vietetään lauantai-iltana valon ja pimeyden vuoropuheluna.

Linnan rakentajat ovat tehneet viimeisen viikon ympäripyöreitä päiviä ja vielä torstaina paljon oli kesken. Tekijät yllätti liian ankaraksi äitynyt talvi, joka pakkasineen hidasti töitä ja siirsi avausta viikolla.

Linnanherra Seppo Lankisen mukaan aivan kaikkea ei vieläkään ehditä hioa kuntoon. Viimeistelyä on jatkettava muutaman lähipäivän ajan. Kaupungin sisäsatamaan Meripuistoon noussut linna on tällä kertaa rakennettu noin 20000 lumikuutiosta. Jos lumi pakattaisiin kotipakastimiin, kertyisi laitejonolle mittaa 125 kilometriä. Korkeimmillaan rakennus nousee 13 metriin ja muurit hipovat parhaimmillaan kahdeksaa metriä. 1,7 hehtaarin linna-alueella on muureja kaikkiaan lähes kilometrin pituudelta.

Häitä, näyttelyjä ja konsertteja

Katettuihin tiloihin on mahdutettu mm. taidehalli, ravintola, kappeli sekä lastenmaailma saleineen ja labyrintteineen. Nimenomaan lasten viihtyvyys on pyritty ottamaan aiempaa paremmin huomioon. Suosittu kohde on niin ikään kappeli, jonka holvikaari on yhdeksän metrin korkuinen. Kappeliin on jo varattu useita häitä ja kasteita. Linnan kahden kerroksen rakenne paljastuu näyttävästi kappelissa, jonka tilaisuuksia pääsee nyt seuraamaan myös parvelta.

Päänäyttämö vetää pitkälti yli 2000 katsojaa. Vetonauloina ovat Susanna Rahkamon ja Petri Kokon jääshow sekä H. C. Andersenin satuun pohjaava Lumikuningatar.

Budjettia karsittu

Lumilinnan budjetti on 5,5 miljoonaa markkaa - puoli miljoonaa vähemmän kuin viime talvena. Summasta kaupunki kattaa kolme miljoonaa markkaa ja loppu koostuu pääosin sponsoreiden ja valtion tuesta. Kustannuksia on kyetty karsimaan paljolti siksi, että lumirakentaminen osataan aiempaa paremmin ja myös työnteon perusvälineet on ehditty hankkia.

Lankinen sanoo, että Kemissä on hiljalleen päästy turhista kustannusnurinoista. Linna on osoittanut tuovansa kaupungin liike-elämälle runsaasti tuloja. Myös kaupunki saanee omansa pois. Oulun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Kemin yritysten liikevaihto kasvaa linnan aukiolon aikana 30-40 miljoonaa markkaa linnattomiin vuosiin verrattuna. Verotuloja ohjautuu kaupungille kolmisen miljoonaa markkaa.

Tuloja turvataan ensi kertaa myös pääsylippujen myynnillä. Lippuna toimii linnapinssi, joita työstetään noin 150000. Koko linna-ajan voimassa oleva pinssi maksaa aikuisille 20 ja lapsille 10 markkaa. Pelkästään lauantain virallisiin avajaisiin odotetaan noin 10000 vierasta. Koko kävijämäärä noussee jälleen useisiin satoihin tuhansiin, uskoo Lankinen. Kahden edellisen linnan on jo nähnyt arviolta 600000 ihmistä yli 70 eri maasta. Linna sulkeutuu 13. huhtikuuta elleivät säät sitten salli jatkoaikaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.