Mainos

Kemikaalivirasto aloitti toimintansa

EU:n uusi kemikaalivirasto on aloittanut virallisesti toimintansa Helsingissä. Lähivuosina noin 450 asiantuntijaa työllistävän viraston katsotaan nostavan kemikaalien käytön ja valvonnan aivan uudelle tasolle EU:n alueella.

Kauan odotetun kemikaaliviraston avajaisiin Helsingin ydinkeskustassa osallistuivat muun muassa EU:n komission varapuheenjohtaja Günter Verheugen, viraston belgialainen johtaja Geert Dancet ja pääministeri Matti Vanhanen .

Vanhanen pitää viraston sijoittumista Suomeen merkittävänä sekä teollisuuspoliittisesti että maailmanlaajuisesti.

-EU:lla on maailman edistynein kemikaalilainsäädäntö, ja uskoisin että virastosta tulee tietynlainen esikuva muulle maailmalle.

Vanhasen mukaan kemikaalivirasto tulee olemaan merkittävä myös Helsingille. 450 työntekijän lisäksi virasto vetää puoleensa paljon kävijöitä ulkomailta.

-Koska virasto on suuri kokousyhteisö, hotelli- ja ravintolaelinkeino saa kokousmatkailijoista tuntuvan asiakaslisän.

Ihmisten arkeen uusi kemikaalivirasto vaikuttaa terveyden ja ympäristön suojelun tehostumisena. Viraston uskotaan vahvistavan myös Suomen ja Helsingin roolia ja näkyvyyttä maailmalla, sillä kyseessä on yksi EU:n suurimmista virastoista.

Suomi voitti Italian virastokiistassa

Muutaman vuoden takainen kiistely lähinnä Italian kanssa Suomen haluamasta EU:n elintarvikevirastosta päätyi pääministeri Matti Vanhasen mukaan parempaan ratkaisuun. Vanhanen uskoo, että kemikaalivirasto kasvanee elintarvikevirastoa suuremmaksi.

Ongelmana on kuitenkin vielä virkamiesten saaminen. Nyt henkilökuntaa on muutamia kymmeniä, mutta vuoden lopulla heitä pitäisi olla jo 150.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vakuutti, että kaupunki tekee kaikkensa järjestääkseen palvelut työntekijöiden perheille ja auttaakseen mahdollisissa ongelmissa.

Virastolle tulee paljon valtaa

Tänään astui voimaan myös EU:n kemikaaliasetus, jonka soveltamisesta virasto vastaa. Se asettaa normit teollisuudelle ja kaikille muille aloille, jotka kemikaaleja käyttävät.

Komission varapuheenjohtaja Günther Verheugen rauhoitteli EU-maiden epäilyjä uuden lain ongelmista. Hän vakuutti, että se lisää elinkeinoelämän innovaatio- ja kilpailukykyä. Virasto aiotaan pitää täysin itsenäisenä, jotta politikoinnille ei jäisi tilaa.

Verheugenin mukaan virastolle on varmistettu riittävä rahoitus kolmen vuoden ajaksi, jonka jälkeen suurin osa kuluista on määrä saada yritysten maksuista.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja