Mainos

Kemikaalien esirekisteröinti päättyy - unohtaminen vaaraksi yrityksille

Kymmenien suomalaisten maahantuontiyritysten toiminta on vaarassa muuttua laittomaksi joulukuun alussa. Euroopassa käytettävien kemikaalien esirekisteröinti päättyy ensi maanantaina.

Jos yritys ei tähän mennessä ole rekisteröinyt tuotteittensa sisältämiä kemikaaleja EU:n kemikaalivirastoon, tuotteiden maahantuonti on lopetettava.

Tähän mennessä EU-maiden yritykset ovat esirekisteröineet jo 1,8 miljoonaa kemikaalia eli kymmenkertaisen määrän odotuksiin nähden.

Yli 40 000 yritystä on tehnyt käyttämiensä kemikaalien esirekisteröinnin, mutta monilta se on edelleen tekemättä. Yrityksen koko toiminta vaarantuu, jos esirekisteröintiä ei tehdä.

- Jos 300 yritystä on käynyt sen tekemässä, niin ei niitä ainakaan yhtä paljon ole kuin niitä, jotka ovat jääneet sen ulkopuolelle. Ehkä puhutaan kymmenistä, sanoo Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Heikki Salonen.

Pieniltä tuontiyrityksiltä, jotka eivät tuo pelkkiä kemikaaleja, on saattanut jäädä huomaamatta, että esirekisteröinti koskee niitäkin. Esimerkiksi EU:n ulkopuolelta tuotava kosmetiikka, lannoitteet, grillihiilet tai hyödynnettävät jätteet pitäisi rekisteröidä. Mustekynän mustekin lasketaan kemikaaliksi.

- Reach-asetus on erittäin vaikeaa lainsäädäntöä ja lähes kaikki ohjeistus ja ohjelmat ovat englanninkielisi. Se edellyttää sekä perehtyneisyyttä että kielitaitoa, sanoo Kemianteollisuuden apulaisjohtaja Juha Pyötsiä.

Niiden, jotka jättävät esirekisteröinnin tekemättä, pitäisi lopettaa mahantuonti 1. joulukuuta. Mattimyöhäisiä varten kemikaalivirasto ottaa vastaan esirekisteröintejä myös viikonloppuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.