Mainos

Kemikaali-Ali pian oikeuden eteen Irakissa

Irakin puolustusministiöstä arvioidaan, että oikeudenkäynti Kemikaali-Alina tunnettua Saddam Husseinin avustajaa vastaan voi alkaa jo ensi viikolla tai viimeistään ensi vuoden alussa.

Saddam Husseinin avustajakaarti viedään oikeuden eteen pahamaineisen Ali Hassan al-Majidin johdolla. Al-Majidin oikeudenkäynti alkaa jo ensi viikolla tai viimeistään tammikuussa, kerrottiin Irakin puolustusministeriöstä tänään.

Al-Majid tunnetaan länsimaissa myös lempinimellä Kemikaali-Ali, koska häntä syytetään osallisuudesta 1980-luvun lopulla tehtyyn taistelukaasuhyökkäykseen. Halabjan kurdikaupunkiin tehdyssä iskussa kuoli arviolta 5000 ihmistä. Al-Majidia syytetään myös kurdien ja shiiamuslimien kansannousun väkivaltaisesta tukahduttamisesta vuonna 1991. Väkijoukot nousivat vallanpitäjiä vastaan samaan aikaan, kun Irakin joukot vetäytyivät Kuwaitista.

Al-Majid joutuu Saddamin lähipiiristä syytettyjen penkille ensimmäisenä. Todisteiden kerääminen syytettyjä vastaan on ollut vaikeaa väkivaltaisuuksien repimässä maassa, eikä Saddamin ja hänen muiden avustajiensa oikeudenkäyntien aloittamisen tarkasta ajankohdasta ole vielä tietoa.

Al-Majid nousi aikanaan Baath-puolueen johtoportaaseen, mikä takasi hänelle paikan myös kaikkein korkeimmassa päätöksentekoelimessä, vallankumousneuvostossa. Vallan saamista helpotti se, että hän on Saddamin serkku.

Al-Majid pidätettiin elokuussa 2003. Hän oli sijalla viisi Yhdysvaltain viranomaisten laatimassa luettelossa, jossa olivat 55 etsityimmän irakilaisen nimet.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.