Kemikaali-Ali oikeudessa Irakissa

Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin Kemikaali-Alina tunnettu serkku on tuomittu jo kertaalleen kuolemaan. Hänen lisäkseen syytettyinä on 14 muuta Saddamin hallinnon johtohahmoa.

Irakissa on alkanut oikeudenkäynti Saddam Husseinin hallinnon viittätoista johtohahmoa vastaan.

Entisiä armeijan jäseniä, ministereitä ja puoluevirkailijoita syytetään osallisuudesta shiiojen kapinan murskaamiseen Etelä-Irakissa vuonna 1991. Syyttäjien mukaan shiiakapinan kukistaminen vaati 100 000 ihmisen hengen. Kapina syttyi Persianlahden sodan jälkimainingeissa.

Syytettyjen joukossa on Kemikaali-Alina tunnettu Saddamin serkku Ali Hassan al-Majid, joka on jo kertaalleen tuomittu kuolemaan. Kuolemantuomiot kurdien joukkomurhasta vuonna 1988 ovat saaneet myös entinen puolustusministeri Sultan Hashim al-Tai ja entinen armeijan komentaja Hussein Rashid al-Tikriti, jotka istuvat tälläkin kertaa syytettyjen penkissä.

Jutun pääsyyttäjä sanoi avauslausunnossaan al-Majidin syyllistyneen kylmäverisiin teloituksiin. Syyttäjän mukaan shiiojen asuinalueita pommitettiin ja vangiksi otettuja shiioja tapettiin.

- Al-Majidilla oli tapana tulla pidätyskeskuksiin, sitoa pidätettyjen kädet ja ampua heidät kuoliaiksi. Kuolleet haudattiin myöhemmin joukkohautoihin, sanoi syyttäjä, jonka nimeä ei saanut julkistaa turvallisuussyistä.

Joukkohaudat tärkeä todiste

Oikeudenkäynnin ensimmäinen todistaja, entinen sotilas Raybath Jabbar Risan, kertoi että Saddamin tasavaltalaiskaarti valtasi hänen kotikylänsä Basran maakunnassa maaliskuussa 1991.

- Työskentelin armeijassa 30 vuotta enkä olisi koskaan voinut kuvitella, että minulle ja perheelleni tehtäisiin niin. Serkkuni kuoli, veljenpoikani haavoittui ja veljeni talo poltettiin. Itse pakenin perheeni kanssa, Risan sanoi.

Viranomaislähteiden mukaan oikeudenkäynnissä kuullaan yhteensä 90:tä todistajaa, jotka antavat lausunnot syytettyjä vastaan. Avaintodisteina pidetään asiantuntijoiden raportteja joukkohaudoista, joita on löytynyt kymmeniä sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen johtama liittouma aloitti sotatoimet Irakissa neljä vuotta sitten.

Jos al-Majidin, al-Tain ja al-Tikritin kuolemantuomiot pidetään voimassa, heidät täytyy teloittaa Irakin lain mukaan 30 päivän sisällä. Päätöstä asiasta odotetaan pikapuoliin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat