Mainos

Kemikaaleilla luotu lumisade jumiutti Pekingin

Valtion tiedemiehet häpäistiin julkisesti Kiinan viestimissä, kun he loivat rankan lumisateen, joka jumitti liikenteen, myöhästytti lentoja ja jätti Pekingin asukkaat palelemaan kylmästä.

Kiinalaisten lehtien mukaan sunnuntainen keinotekoinen lumisade laski yli 16 miljoonaa tonnia lunta Kiinan pääkaupunkiin. Kaupungin lämmitysjärjestelmät eivät vielä olleet päällä ja kaupungin asukkaat värisivät kylmästä.

Säänmuokkausvirasto laukaisi valtavia määriä kemikaaleja kaupungin yläpuolella oleviin pilviin saadakseen aikaan lumisateen. Lumisateen kerrottiin tuovan helpotusta aluetta vaivanneeseen kuivuuteen.

Rankan keinotekoisen sateen lumimassa myöhästytti lentoja, aiheutti liikenneonnettomuuksia ja aiheutti katkoksia virranjakelussa.

Stubb lumisateen uhrina

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että muun muassa ulkoministeri Alexander Stubbin Pekingin vierailun alkuosa meni uusiksi, kun hän myöhästyi noin 5 tuntia suunnitellusta aikataulusta maanantaina lentojen myöhästymisen takia.

Lentokentillä ei Sarasteen mukaan oltu varauduttu tilanteeseen millään tavalla. Pelkästään sunnuntaina yli 500 lentoa myöhästyi tai jopa peruuntui kokonaan. Tieto sääviranomaisten ja lentokenttien välillä ei toiminut laisinkaan. Lentokentät ovat päässeet palaamaan normaalitilaan vasta tiistai-iltana.

- Lumisadetta kiihdytettiin sadoilla korkeuksiin ammutuilla hopeaioniraketeilla. Samoja raketteja ammuttiin ilmaan Kiinan kansantasavallan 60-vuotispäivän yhteydessä 1. lokakuuta sekä Pekingin olympialaisten alla karkottamaan sateet, Saraste raportoi.

- Nyt taas niillä haluttiin säädellä lumisateen voimakkuutta taistelussa kuivuutta vastaan. Säätely onnistui yli odotusten ja lunta tuli pakkoin yli 5 senttiä, niin, että puita katkeili sen painosta ja viisi Pekingiin johtavaa valtatietä jouduttiin sulkemaan kokonaan.

(MTV3 - AFP)

Katso kuvat:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.