Mainos

Kemijärven sellutehtaan alasajo alkoi

Kemijärven Stora Enson sellutehtaan sellukattilat kiehahtivat viimeisen kerran tänään. Aamuvuoroon tulleet työntekijät hoitivat työvuoronsa rauhallisesti, mutta haikein mielin. Tehtaan johtaja Tapio Ylikangas kiittelee työvuoron sujumista.

- Työntekijöillä on takanaan todella raskas talvi, mutta siitä huolimatta kaikki on sujunut ammattitaidolla ja vastuullisesti aivan tänne loppuun saakka, Ylikangas kehuu tehtaan työntekijöitä.

Heti aamuvuoron jälkeen alkoi tehtaan alasajo, joka kestää useampia päiviä. Viikonvaihteen aikana tehtaan eri toiminnot ja prosessit pysäytetään.

Kylmilleen tehdasta ei kuitenkaan jätetä, vaan tiloja lämmitetään toisella kattilalla toukokuun 20. päivään asti. Työntekijöiden työvuorot jatkuvat vielä kevään ajan.

- Tehdas ajetaan alas moitteettomasti, jotta voimme käynnistää sen uudelleen, Kemijärven massaliikkeen johtaja Juha Pikkarainen sanoo.

Tehtaan johtajan ääni oli tänään rauhallinen ja haikeakin, vaikkei hän suostunut erittelemään omia tunteitaan.

- Yli kolmekymmentä vuotta olen tässä tehtaalla ollut, ja viimeiset kolmekymmentä viikkoa on ollut hyvin haastavaa aikaa. Olen sanonut kysyjille, että palataan tähän asiaan vuonna 2028, johtaja naurahtaa.

Ylikangas kiittelee sitä, että Kemijärvellä vaikeat ja raskaat asiat on hoidettu asiallisesti. Henkilökohtaisuuksiin hänen mukaansa ei ole menty, vaikka tunteet ovat olleet kuumat.

- Tämä kertoo siitä, että ihmisillä on korkea moraali. Asiat hoidetaan asioina.

Tehdasta odottaa purkaminen

Stora Enso on ilmoittanut, että tehtaan laitteiden purkaminen alkaa välittömästi, kun tuotanto on ajettu alas. Eilen Kemijärven massaliike julisti purkutyöt saartoon. Tarkemmista saartotoimista ei ole vielä kerrottu, mutta yksi mahdollisuus on saartaa tehdas ihmisketjulla.

Pikkaraisen mukaan lopulliset saartotoimet konkretisoituvat tulevalla viikolla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen antoi tänään tukensa saartotoimille ja Kemijärven kaupungin halulle pakkolunastaa tehtaan tilat. Hallitus käsittelee pakkolunastusasiaa keskiviikkona.

Massaliike odottaa myös EU:n komission selvitystä siitä, rikkooko Stora Enso kilpailulakeja, kun se kieltäytyy myymästä tehdasta muille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.