Kemianteollisuuden lakot alkoivat

SAK:lainen Kemianliitto on aloittanut työtaistelun. Lakko vaikeuttaa niin polttoaineiden saantia kuin teollisuustuotantoa.

Bensapistoolit

Peruskemian sekä öljy-, kaasu- ja petrokemian alan lakkojen alkaminen varmistui myöhään viime yönä, kun valtakunnansovittelija Juhani Salonius totesi, ettei sovintoesityksen antamiseen ole edellytyksiä. Sopu karahti ennen muuta Kemianliiton vaatimuksiin lyhentää työaikaa. Kemianteollisuuden varatoimitusjohtaja Martti Niskanen pitää varsin mahdollisena, että myös lakon laajennus ensi torstaina toteutuu. Kemianliitto on uhannut pysäyttää tuolloin myös muovi- ja kemian tuoteteollisuuden tuotannon.

Kemianliitto piti sovittelun loppuun asti kiinni sekä helatorstaiviikon että keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevien työajan lyhennyksistä. Niskasen mukaan osapuolten näkemyserot myös palkkakysymyksissä olivat niin suuret, että ratkaisu oli työnantajaliitollekin melko helppo. -Voi olla, että tässä on vielä aika pitkä tie sopimukseen.

Öljynjalostuksen pysähtyminen panee dieselin katkolle viikossa, mutta bensaa riittää muutamaksi viikoksi. Alkanut lakko vaikuttaa välillisesti laajimmin polttoainehuoltoon eteläisessä Suomessa. Öljynjalostuksen keskeytyminen Fortum Oil and Gasin tuotantolaitoksilla laittaa lentopetrolin kortille muutamassa päivässä. Julkisen ja muun raskaan liikenteen dieselin odotetaan loppuvan viikossa ja huoltoasemien bensiinin kahdessa, kolmessa viikossa.

Finnair aikoo tuoda lentopetrolia kotimaan liikenteen käyttöön ulkomailta, joten lentoliikenne ei kemianteollisuuden lakon takia kärsi lainkaan. Sen sijaan julkista liikennettä lakko uhkaa pahemmin. -Toistaiseksi julkisen liikenteen polttoainehuoltoa ei ole rajattu lakon ulkopuolelle. Se saattaa lakon pitkittyessä kärsiä polttoainepulasta jo viikossa. Linja-autoissa käytetään dieseliä, jonka varastot on arvioitu niukoiksi, kertoi johtaja Pekka Sylvander Fortum Oil and Gasista. Julkisen liikenteen polttoaineen riittävyyteen vaikuttaa jakeluvarastojen lisäksi kuitenkin myös varastotilanne liikennöitsijöiden omissa varastoissa.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat