Mainos

Kemianteollisuuden lakko alkoi

Kemianteollisuuden ylempien toimihenkilöiden lakko alkoi tänään. Lakko pysäyttää tästä aamusta lähtien toimintoja 20 suurimmassa yrityksessä.

Lakon piirissä on noin 7 500 palkansaajaa.

Tänään parin päivän työtaistelu alkaa lääketehdas Orionissa ja sen tytäryhtiöissä. Se koskee kaikkia toimipisteitä Espoossa, Turussa, Hangossa, Oulussa ja Kuopiossa. Niissä lakon piiriin kuuluu yli tuhat ylempää toimihenkilöä.

Työtaistelu etenee parin päivän täsmälakoilla. Torstaina vuorossa ovat Neste, Gasum ja Aga. Ensi maanantaina ja tiistaina lakossa olisivat Ekokem, Yara ja Nokian renkaat.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Kemianteollisuuden välisen työriidan sovittelua jatkettiin eilisiltana vajaan parin tunnin ajan.

Akavalaiset haluavat oikean työehtosopimuksen

Kiistan syynä on YTN:n vaatimus saada ylemmille toimihenkilöille kattava työehtosopimus, johon on kirjattu työsuhteen perusehdot. Nyt perustana on palkkapöytäkirja, jossa määritellään lähinnä vain palkat.

YTN vaatii työehtosopimusta, jossa tulisi olla sitovat kirjaukset muun muassa ylitöiden ja työmatkoihin käytetyn vapaa-ajan korvaamisesta, lomarahasta ja perhevapaakorvauksista sekä luottamusmiesten asemasta.

YTN on kolmisen viikkoa sitten julistanut kemian alalle ylityö- ja vapaa-ajalla matkustuskiellon.

Kiistaa on ratkottu sovittelija Heikki Pohjan välityksellä. Valtakunnansovittelijan tukena on nykyään kaksi sovittelijaa.

Sovittelu jatkuu mahdollisesti viikonloppuna.

Kemianteollisuus on Suomen teollisuudenaloista kolmanneksi suurin. Se työllistää lähes 36 000 ihmistä, joista toimihenkilöitä on yli 40 prosenttia.

Yksityisen sektorin toimihenkilöitä edustavalla YTN:llä on jäseniä noin 150 000. Heistä noin puolella on työehtosopimus. Se on muutaman kerran jouduttu hankkimaan lakoilla uhaten.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.