Mainos

Kemianlaitoksen räjähdys saastutti vettä Kiinassa

Kiinan suurimpiin kuuluvan joen saastumisen takia miljoonilta ihmisiltä on katkaistu juomavesi. Tilanne on aiheuttanut pelkoa myös naapurimaa Venäjällä.

Kiinan hallitus on vahvistanut, että räjähdys kemiantehtaalla on saastuttanut pahasti yhden Kiinan suurimmista joista. Saastumisen vuoksi miljoonilta ihmisiltä on katkaistu juomavesi.

Räjähdys koilliskiinalaisessa Jilinin maakunnassa tapahtui jo yli viikko sitten, mutta tähän asti viranomaiset ovat peitelleet tietoja. Tehtaasta pääsi Songhuajokeen syövälle altistavaa bentseeniä, jonka pitoisuudet vedessä olivat jopa yli sata kertaa turvallisuusnormeja korkeampia.

Räjähdyksessä kuoli ainakin viisi ihmistä, ja tuhansia ihmisiä jouduttiin evakuoimaan väliaikaisesti tehtaan lähettyviltä.

- Räjähdyksen jälkeen Jilinissä sijaitseva tarkkailuasema havaitsi, että jokeen joutui bentseeniä. Bentseenipitoisuudet ovat 108 kertaa kansallisia turvallisuusnormeja korkeammalla, sanottiin Kiinan ympäristönsuojeluviraston tiedotteessa.

Pakokauhu iski suurkaupunkiin

Songhua-joki virtaa halki useiden isojen kaupunkien, joiden asukkaat ottavat siitä juomavetensä. Miljoonakaupungissa Harbinissa levisi tänään pakokauhu saastumisen tultua julki. Ihmiset tungeksivat lentokentille ja rautatieasemille päästäkseen turvaan kaupungista.

Uutistoimisto Xinhua kertoi, että maakunnan sairaalat valmistautuvat ottamaan vastaan potilaita, jotka kärsivät myrkytysoireista. Songhuajoen bentseenipitoisuudet nousivat jo niin korkeiksi, että vesijohtoveden jakelu keskeytettiin myöhään eilisiltana Harbinissa.

Asukkaat ryntäsivät heti ostamaan pullotettua vettä ja puhtaita elintarvikkeita. Kaupunkiin kuskattiin lisää juotavaa läheisistä kaupungeista ja naapurimaakunnista. Saastuneen veden odotetaan saapuvan Harbiniin huomenna ja ohittavan sen lauantaina.

Xinhuan mukaan kaupungissa tarvitaan 1400 tonnia aktiivihiiltä veden puhdistamiseksi, mutta määrästä uupuu vielä puolet.

Vedenlaatua tarkkailtiin tänään myös Venäjän Kaukoidässä. Viranomaiset pelkäsivät, että kemikaaleja voi olla pahimmillaan koko Amurjoessa. Harbin sijaitsee Amurin sivujoen varrella. Viranomaisten mukaan Songhua on tärkein juomaveden lähde venäläisessä Habarovskin kaupungissa, jossa asukkaita on yli puoli miljoonaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.