Mainos

Kemian alan lakko päättyi

Kemianteollisuuden lakon päättyminen näkyy jo jalostamoilla. Fortumin Porvoon ja Nesteen jalostamojen tuotanto on käynnistetty iltavuorolaisten voimin.

Bensiinin riittävyys ei ole enää ongelma

Tuotanto lienee täydessä vauhdissa jo alkuviikosta eikä jakelukatkoksia tule. Fortumin varastoissa riittää polttoaineita siihen asti, kun tuotanto uudelleen alkaa. Jakelu alkoi jo iltapäivällä. Ensimmäiset polttoainekuormat lakossa olleilta jalostamoilta ovat jo tällä hetkellä huoltoasemien säiliöissä.

SAK:lainen Kemianliitto ja Kemianteollisuus hyväksyivät tänään valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen tekemän sovintoesityksen. Uuden sopimuksen ensimmäisen vuoden kustannusvaikutus on noin 4,3 prosenttia. Seuraavina kahtena vuotena noudatetaan yleistä linjaa.

Syntynyt sopimus on kolmivuotinen ja tuo tuntipalkkoihin 1, 95 pennin korotuksen. Myöskin vuorolisiin tulee korotuksia. Lisäksi helatorstaiviikon lauantai tulee palkalliseksi vapaapäiväksi. Muista työaikatavoitteistaan Kemianliitto joutui luopumaan. Sovintoesityksen mukaan myös palkkausjärjestelmät uudistetaan. Kemianteollisuus pitää ratkaisua kalliina verrattuna eurooppalaisissa kilpailijamaissa tehtyihin ratkaisuihin. Työnantajan mukaan tämä heikentää Suomen kemianteollisuuden kilpailukykyä ja työllistämismahdollisuuksia.

Suunnittelualallekin sopuLähes 9 000 suunnittelualan toimihenkilöä koskeva lakonuhka peruuntuu. Osapuolet hyväksyivät tänään neuvottelutuloksen kaksivuotisesta työehtosopimuksesta. Lakko olisi pysäyttänyt suunnittelu- ja konsulttialan työt tänään keskipäivällä. Työriidan osapuolet tapasivat toisensa vielä aamupäivällä kello 10 valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen luona. Neuvottelutulos saatiin kuitenkin aikaan ilman Saloniuksen sovintoesitystä.

Sopimus on kaksivuotinen ja se noudattaa ensimmäisen vuoden osalta yleisen linjan mukaista palkankorotuslinjaa. Palkkoihin tehdään kuitenkin joitakin korjauksia. Esimerkiksi matka-ajan korvauksiin on tulossa parannuksia. Lakko olisi koskenut yli 130:tä työnantajaliiton jäsenyritystä tytäryhtiöineen. Ne hoitavat mm. talonrakennus- ja yhdyskuntasuunnittelua sekä teollisuuden alihankintoina toteutettavia suunnittelutehtäviä.

Neuvotteluja on vaikeuttanut se, että palkansaajat ovat halunneet kiriä lamavuosina notkahtaneita palkkojaan lähemmäs muiden vastaavien teollisuudenalojen palkkoja.


(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.