Mainos

Kemiallisia aseita löytyi Irakista?

Amerikkalaisjoukot uskovat löytäneensä suuren kemiallisten aseiden kätkön Irakista Bagdadin eteläpuolelta.

Sanomalehti Jerusalem Postin mukaan kemiallisten aseiden tuotantolaitokseksi epäilty löytö olisi tehty An Najafin kaupungin lähellä, 150 kilometriä Bagdadista etelään. Lehden mukaan myös nimettömät Yhdysvaltain puolustusministeriön virkailijat olisivat vahvistaneet löydön. Virallista vahvistusta asiasta ei ole.

Lähteiden mukaan tehdas oli yritetty naamioida aavikon väriseksi niin, ettei sitä havaittaisi ilmakuvista. Neljänkymmenen hehtaarin suuruisen tehdasalueen ympärillä oli sotilasparakkeja, ja alue oli sähköaidan ympäröimä. Alueella olleet irakilaiskenraali sekä noin 30 sotilasta tiettävästi antautuivat liittouman joukoille rauhallisesti.

Tohtori Pekka Visuri Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa, että tiedot löydöstä ovat vasta alustavia ja perustuvat suurelta osin huhuihin.

- Ensinnäkin nämä tiedot ovat alustavia ja lähinnä huhuja ja vihjeitä, ja sen takia ei niistä pysty sanomaan, että mikä niiden tietojen todellinen merkitys on. Mutta jos kemiallisia aseita, niiden valmistuslaitteita tai tehtaita löytyy, niin tottakai sillä jonkinlainen merkitys. Ikäänkuin jälkikäteen oikeuttamaan muuten laittomasti aloitettu sota.

Visurin mukaan kemiallisten aseiden tehtaaksi epäillyn tehtaan naamioimisessa ei ole mitään erikoista, sillä lähes kaikki sotavarastot naamioidaan, jotta niihin ei voitaisi iskeä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 24.03.2003)

(Huomenta Suomi 24.03.2003)

Pentagon on kieltänyt esittämästä Yhdysvalloissa kuvia tapetuista ja vangiksi jääneistä amerikkalaissotilaista.

(Huomenta Suomi 24.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.