Mainos

Kellyn itsemurha lisäsi painetta Britannian hallitusta kohtaan

Britannian hallitus on joutumassa yhä ahtaammalle Irak-kiistan selvittelyn myötä. Pääministeri Blair kiistää tiedot, joiden mukaan hän olisi valtuuttanut vuotamaan aseasiantuntija David Kellyn nimen tiedotusvälineille muutamaa päivää ennen Kellyn itsemurhaa.

Britannian hallitus on joutumassa yhä suurempiin hankaluuksiin joukkotuhoaseasiantuntija David Kellyn kuoleman takia. Vast'ikään nimitetyn, puolueettoman tutkijalautakunnan työn tuloksia odotetaankin Britannian hallituksen piirissä huolestuneena.

Pääministeri Tony Blair ilmoitti puolueettoman tutkijalautakunnan asettamisesta perjantaina, vain muutama tunti sen jälkeen, kun oli varmistunut, että Kelly oli tehnyt itsemurhan. Tutkijalautakunnan puheenjohtajaksi valittiin lordi Hutton, joka on tehnyt näkyvän uran mm. Pohjois-Irlannin korkeimpana oikeusviranomaisena.

Puheenjohtaja ilmoitti eilen, että hän haluaa tehdä tutkintalautakunnan työstä mahdollisimman julkista. Lordi Hutton sanoi myös, että hän itse päättää siitä, kuinka laajalle tutkimus ulotetaan. Se on tulkittu niin, että hän ei ehkä suostu rajoittamaan tutkimustaan vain itsemurhan välittömiin syihin vaan saattaa myös selvittää, vääristelikö hallitus tiedusteluainestoa saadakseen parlamentin ja äänestäjät sodan kannalle.

Hallituksen kannalta olisi erittäin tärkeää, että puolueeton tutkimus valmistuisi nopeasti, ja siinä todettaisiin hallitus syyttömäksi tohtori Kellyn kuolemaan. Mitä laajemmalle tutkimus ulotetaan, sitä kauemmin sen tekeminen kestää. Paljon tärkeämpää hallitukselle kuitenkin on, että kukaan ei pääse liikaa selvittämään, millaisiin aineistoihin hallitus perusti kohutut tiedusteluraporttinsa. Tällainen tutkimus voisi johtaa hallituksen poliittiseen umpikujaan, mikäli selvityksessä paljastettaisiin, että kaikki Irakia vastaan esitetty aineisto ei kestä kriittistä tarkastelua.

Valtaosa Britannian äänestäjistä alkaa jo olla sitä mieltä, että hallitus johti kansaa tietoisesti harhaan sotapropagandallaan, ja hallituksen suosio onkin romahtanut viime viikkoina.

Blair: En valtuuttanut Kellyn nimen vuotamista

Pääministeri Blair kiisti tänään tiedot, joiden mukaan hän olisi valtuuttanut vuotamaan aseasiantuntija David Kellyn nimen tiedotusvälineille muutamaa päivää ennen Kellyn itsemurhaa. Sanomalehti Independentin mukaan puolustusministeriön virkamiehet olisivat halunneet suojella Kellyä ja estää hänen kuulustelemisensa parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa, mutta pääministerin kansliasta tuli vastakkainen päätös.

- Lähtökohtani on se, että olemme toimineet asiassa alusta pitäen oikein, Blair sanoi lentokoneessa matkallaan Hongkongiin.

-En valtuuttanut kertomaan David Kellyn nimeä julkisuuteen, hän jatkoi.

Kelly joutui julkisuuden valokeilaan kerrottuaan esimiehilleen puolustusministeriössä, että hän saattaa olla lähde BBC:n jutussa, jossa hallitusta syytettiin Irakin aseohjelmista saatujen tiedustelutietojen vääristelystä. Ministeriö kertoi Kellyn nimen asiaa tiedustelleille toimittajille.

Blairin edustaja sanoi eilen, että pääministerin kansliasta kysyttiin kyllä neuvoja, mutta puolustusministeriö oli kuitenkin asiasta vastaava taho loppuun saakka.

Sanomalehti Financial Times puolestaan kertoi tiistaina puolustusministeri Geoff Hoonin hyväksyneen julkisuusstrategian, joka johti Kellyn nimeämiseen epäillyksi BBC:n vuotajaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

(Aamu-uutiset 22.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.