Mainos

Kelluva soralautta kummastuttaa Helsingissä

Helsingin edustalla kelluu mystinen soralautta. Lautta on ilmeisesti lähtenyt liikkeelle Sompasaaresta, jossa on käynnissä rakennustyö. On epäselvää, miten kevytsora eli lecasora on mereen päässyt. Tahalliseksi dumppaukseksi tapausta ei kuitenkaan epäillä.

– Sitä on meressä muutaman lavallisen verran. Soraa voi olla kaikkiaan noin 30 kuutiota, arvioi Helsingin kaupungin rakentamispalvelun työnjohtaja Erkki Koivula rakeen määrästä.

Ruskea lecasora kelluu, sillä savijyvästen sisällä on ilmaa. Parhaillaan lauttoja on matkalla Sompasaaresta kohti Kaisaniemenlahtea. Soraa kuljettavat Sompasaaren suunnasta tuulet ja merivirtaukset.

– Tällä hetkellä lauttoja on puomitettu siellä, mistä oletetaan soran lähtevän. Myös Sompasaaren kärki puomitetaan. Pyrimme öljypuomeilla estämään soran leviämisen koko Kaisaniemenlahteen. Sen jälkeen sora kerätään pois.

Sorasta ei pitäisi olla haittaa luonnolle tai ihmisille. Rumia ruskeat soralautat toki ovat.

Meressä kelluu kaikenlaista

Merestä löytyy Helsingissä vuosittain melkoinen määrä rojua. Koivula on urallaan kalastanut esimerkiksi pakastamia vedestä. Suuri osa kelluvasta tavarasta ja roskasta on kuitenkin peräisin rakennustyömailta. Mereen joutuu helposti esimerkiksi styroksia ja puuta, jotka jäävät kellumaan.

– Roskaa kerätään Helsingin edustalta vuodessa useita tonneja.

Tietoa kelluvasta rojusta kaupungin työntekijät saavat esimerkiksi risteilyaluksilta ja poliisiveneiltä. Koivula toteaa, että Helsingin edustan meri on viime vuosina siistiytynyt.

– Puutavaraa ja muuta heitetään vähemmän mereen kuin aiemmin.

Kaikki Suomen rannoille ajautuva roju ei ole täkäläisten mereen viskaamaa. Merivirtaukset tuovat puutavaraa ja muovipulloja Virosta ja kauempaakin Itämeren piiristä.

Oman lisänsä kaupungin työntekijöiden arkeen tuovat Erkki Koivulan voimamiehiksi kutsumat viikonlopun juhlijat.

– Kun vähän voimajuomaa otetaan, niin rannalta heitetään mereen puistonpenkit, roskikset ja muut. Aina muutaman kerran kesässä näitä saadaan merestä kerätä pois.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.