Mainos

Kellot taas kesäaikaan sunnuntaina

Suomi siirtyy ensi sunnuntaina taas kesäaikaan. Kesäikaan siirtyminen tuo useita muutoksia bussien ja junien aikatauluihin.

Kesäaikaan siirtyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kelloja siirretään ensi sunnuntaina tunti eteenpäin aamuyöllä kello kolme. Kesäaikaan siirtyvät kaikki EU-maat samanaikaisesti. Kesäaika jatkuu aina lokakuun viimeiseen sunnuntaihin eli 31. lokakuuta saakka, jolloin siirrytään jälleen normaaliaikaan. Kesä- ja normaaliajan käyttö on yhteinen ja pysyvä käytäntö koko Euroopan unionissa.

Kelloja siirretään kaikkialla nollameridiaanin ajan eli kansainvälisen normaaliajan (GMT) mukaan. Suomessa kesä- ja normaaliaikoja on noudatettu vuodesta 1981 alkaen. Sitä ennen kesäaikaa oli kokeiltu sotavuonna 1942.

Yöjunilla poikkeusjärjestelyjä

Kesäaika tuo muutoksia junien aikatauluihin. Rautateillä matkaa kaikkiaan 15 junaa, kun kellon viisareita siirretään sunnuntaiaamuna eteenpäin. Yhtä lukuunottamatta nämä junat kulkevat normaalista poikkeavalla aikataululla eli myöhästyvät jonkin verran aikataulustaan.

Turusta kello 21.05 Joensuuhun lähtevä pikajuna 835 kulkee normaaliaikataulussa ja saapuu perille kello 6.53. Turun satamasta lähteville Viking Linen ja Silja Linen laivoille pääsee osin poikkeusjärjestelyjen turvin. Rovaniemeltä ja Kolarista saapuvilla junilla 60, 64, 660, ja 666 on yhteys Turkuun niin, että Tampereelta lähtee juna 800 kello 6.00, ja se on Turussa kello 7.56. Junasta on edelleen vaihtoyhteys kello 8.05 Turusta Turun satamaan.

Joensuusta kulkeva juna 802 saapuu Tampereelle kello 6.19. Junalta järjestetään jatkoyhteys linja-autolla tai takseilla laivoille Turun satamaan. Tampereen rautatieasemalta lähtee kuljetus Turun satamaan noin kello 6.25.

Myös Itä-Suomen suunnalle järjestetään useita jatkoyhteyksiä kesäaikaan siirtymisen vuoksi. Esimerkiksi Rovaniemeltä ja Kolarista tulevilla yöjunilla 60, 660 ja 64 on Riihimäellä kello 7.24 yhteys Joensuuhun. Lisäksi Pohjois-Suomessa on useita jatkoyhteyksiä junalta busseihin.

Bussien aikatauluissa myös muutoksia

Kaukoliikenteen bussien aikatauluihin kesäaikaan siirtyminen tuo useita muutoksia. Eri vuorojen aikataulujen muutoksissa ei ole yhtenäistä käytäntöä, joten niistä saa parhaiten tietoa esimerkiksi Matkahuollon internetsivuilta, tai Matkahuollon toimipisteistä.

Pääkaupunkiseudun lähijunista kiskoilla liikkuu kaikkiaan neljä junaa, kun Suomi siirtyy kesäaikaan. Kellon viisarien siirtäminen vaikuttaa näiden junien aikatauluihin. Helsingistä kello 2.32 lähtevän T-junan lähtöaika Rekolasta on kellojen siirron jälkeen kello 4.00. Juna saapuu Riihimäelle kello 4.46. Helsingistä Kirkkonummelle aikataulun mukaan kello 3.12 lähtevä L-juna lähtee kello 4.12. Helsingistä kello 2.50 lähtevä M-juna starttaa Pohjois-Haagasta kello 4.01 ja saapuu Vantaankoskelle kello 4.12. Vantaankoskelta kello 2.40 lähtevä M-juna saapuu Helsinkiin kello 4.02.

Finnairin lentoaikatauluihin kesäaikaan siirtyminen ei vaikuta lainkaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.