Mainos

Keliakia voi aiheuttaa lapsettomuutta

Uudet tutkimukset paljastavat, että lapsettomuus ja toistuvat keskenmenot voivat johtua hoitamattomasta keliakiasta.

Keliakialla voi olla yhteys selittämättömään lapsettomuuteen. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa keliakia löytyi neljältä naiselta sadasta, jotka kärsivät selittämättömästä lapsettomuudesta. Näillä kaikilla naisilla keliakia oli piilevä.

Noin kaksi prosenttia suomalaisnaisnaisista sairastaa piilevää keliakiaa. Hoitamatta jätetty keliakia aiheuttaa ohutsuolen vaurion ja ravinnon imeytymishäiriön, joka vaikuttaa potilaan terveyteen monella tavalla.

-Keliakia liittyy hedelmällisyyteen kaiken kaikkiaan; siihen, alkaako raskaus ja kuinka raskaus sitten etenee. Hoitamatta jätetty keliakia aiheuttaa mm. luukatoa ja voi johtaa vakavaan suolistosyöpään, kertoo erikoislääkäri Aila Tiitinen HYKS:in naistenklinikalta.

Hoitamaton keliakia on myös keskenmenojen taustalla. Tutkimusten mukaan hoitamattonta keliakiaa sairastavalla on jopa kymmenkertainen keskenmenoriski terveisiin verrattuna. Hoitamatonta keliakiaa sairastavat äidit synnyttävät lisäksi selvästi painoltaan pienemmpiä lapsia.

Keliakia on vehnän, rukiin ja ohran sisältämän gluteenin imeytymishäiriö. Tyypillisimmät keliakian oireet ovat ripuli, ylävatsan turvotus, anemia ja lapsilla kasvun hidastuminen. Keliakiaa sairastavan potilaan hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.08.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.