Kelassa toivotaan liukuhihnamaisen reseptien uusinnan lopettamista ja lääkehoitoon panostamista – "Potilaat käyttävät lääkkeitä liian pitkään"

Kelassa toivotaan liukuhihnamaisen reseptinuusinnan lopettamista ja lääkehoitoon panostamista 2:21
Katso uutisvideo: Kelan tutkimuspäällikkö ehdottaa panostuksia suomalaisen lääkehoidon seurantaan

Kelan tutkimuspäällikkö ehdottaa panostuksia suomalaisen lääkehoidon seurantaan. Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoisen mukaan lääkkeitä käytetään usein liian pitkään ja reseptien uusinnasta on tullut liukuhihnamaista sen sijaan, että se voisi olla mahdollisuus tarkistaa, että potilaan lääkehoito on kunnossa.

Tämä olisi asiantuntijan mukaan potilaan edun mukaista ja voisi säästää lisäksi valtion rahoja.

– Lääkehoidon seuranta ontuu ja siihen vaikuttamalla voitaisiin mahdollisesti säästää vielä kustannuksissa ja saada potilaille entistä parempaa hoitoa, toteaa Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen

Joka vuosi runsas joukko uusia lääkkeitä tulee Kela-korvattavuuden piiriin. Lääkekorvauksiin menee joka vuosi enemmän rahaa – syynä tähän ovat kalliit uudet lääkkeet ja väestön vanheneminen.

Kelan maksamat korvaukset ylsivät viime vuonna ensimmäisen kerran yli 1,5 miljardiin euroon. Viitisen vuotta aiemmin kustannus oli 250 miljoonaa euroa vähemmän.

– Ne kasvavat eniten syöpälääkkeiden ja immuunivasteen muuntajien ryhmässä. Myöskin veritautien lääkkeiden ryhmään tulee uusia lääkkeitä ja diabeteslääkkeisiin on tullut viimeisen 10 vuoden aikana paljon uusia, entistä kalliimpia lääkkeitä, eli lääkehoito on uudistunut.

"Reseptin uusii joku muu kuin potilaan hoitava lääkäri"

Ja juuri lääkehoitoon Saastamoinen toivoo skarppausta.

– Potilaat käyttävät lääkkeitä liian pitkään. Lääkkeitä käytetään väärällä tavalla, väärällä annostuksella. Siinä on useita erilaisia ongelmia. Seurantaan voisi panostaa Suomessa. Katsottaisiin sitä lääkehoitoa säännöllisesti, kun se on pitkäaikaista. Varsinkin iäkkäillä potilailla, Saastamoinen toivoo.

Onko Suomessa liikaa pelkästään reseptien liukuhihnamaista uusimista?

– Kyllä tutkimusten mukaan näyttää tältä.

Saastamoisen mukaan reseptien uusiminen pitäisi nostaa jalustalle.

– Varmaan on paljon sitä, että reseptin uusii joku muu lääkäri kuin se, joka on sen potilaan hoitava lääkäri ja tuntee potilaan tilanteen. Ja reseptejä uusitaan potilaiden välissä, eikä siihen ole varattu aikaa. Sanoisin, että reseptin uusimisen statusta voisi nostaa. Otettaisiin se sellaisena lääkehoidonseurantapisteenä, jossa voidaan katsoa, onko kaikki kunnossa.

Apteekit tärkeässä roolissa

Asiantuntija vinkkaa myös apteekkeihin.

– Esimerkiksi apteekissa, jossa potilas käy paljon useammin kuin lääkärissä, otettaisiin esille se lääkehoidon toimivuus, onko lääke toiminut ja onko sen kanssa (ilmennyt) haittavaikutuksia tai muita ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat