Kelan "virkakieli" valittiin Vuoden kielisammakoksi

Helsingin yliopiston suomen kielen laitos valitsee vuosittain Kielisammakon ja Kielihelmen. Valinnoillaan suomen kielen tutkijat haluavat kiinnittää huomiota julkisen kielenkäytön luovuuteen. Kelan koukeroinen ja hämäävä kielenkäyttö on ollut aiemminkin ehdolla Kielisammakon saajaksi.

Suomen kielen laitoksen mukaan Kelan kielenkäyttö tiivistyy käsitteessä "liikamaksun kohtuullistaminen". Se on oiva esimerkki hämäävästä kielenkäytöstä, jolla viranomainen peittää virheensä näkökulmaa vaihtamalla. -"Oikeellisuusseurannassaan" Kela huomasi maksaneensa joillekin liikaa eläkettä ja lähetti heille käsittämättömän kirjeen "takaisinperinnästä". Kun asiasta nousi kohu, Kela heittäytyi jalomieliseksi ja alkoi puhua kohtuullistamisesta, sammakon perusteluissa sanotaan.

Kela on ollut aiemminkin ehdolla sammakon saajaksi viimevuotisella termillä "eläkevähenteinen kansaneläke", jolla tarkoitettiin kansaneläkkeen pienentämistä.

Vuoden kielihelmeksi valittiin toimittaja Annamari Sipilän kolumni Pikku-pikku tilaisuuksia ja pikku-pikku ongelmia (Helsingin Sanomien Rahan liikkeet -palsta 14.11.1999). Tämän artikkelin anti tiivistyy termiin "pikuttelu". Sipilä paljastaa, että "pikku tiedotustilaisuudet" ja "pikkuiset ongelmat" sisältävät tyypillisesti tutkimustietoa tasa-arvosta tai naisvaltaisten alojen työllisyyskysymyksiä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat