Mainos

Kelan valtuutetut varoittavat rahoitusvajeesta

Kansaneläkelaitoksen valtuutetut kiirehtivät jälleen sairausvakuutuksen ja kansaneläkkeiden rahoituksen saamista kestävälle pohjalle. Valtuutettujen mielestä rahoituksen tulisi perustua itsenäisiin ja riittäviin vakuutusmaksuihin tai muihin selkeästi määriteltyihin vakaisiin tuloihin. Lappeenrannassa tänään kokoustaan pitäneet valtuutetut varoittelivat, että ilman vakaata rahoitusta etenkin sairausvakuutuksen perusta vaarantuu.

Sairausvakuutuksen rahoituksen vajaus on tänä vuonna 650 miljoonaa euroa eli noin neljännes sairausvakuutuksen menoista ja uhkaa vain kasvaa. Pääosa vajeesta joudutaan kattamaan valtion ns. takuusuorituksella, mikä menettely oli alun perin tarkoitettu tilapäiskeinoksi.

Sairausvakuutuksen rahoitusvaje on myös ensi viikolla pidettävän hallituksen budjettiriihen kiista-asioita. Valtiovarainministeri on ehdottanut maksun korottamista 0,5 prosenttiyksikköä. Eniten hälyä asiassa on synnyttänyt se, että myös eläkeläisten maksu nousisi - tosin vain 0,1 prosenttiyksikköä. Aiempien päätösten perusteella eläkeläiset ovat odottaneet omaan maksuunsa alennusta, joka olisi paljon tuntuvampi.

Eduskunnan valitsemat valtuutetut on Kelan toimintaa valvoa elin. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Ihamäen johtamat valtuutetut tekivät tarkastusmatkan yhdeksään Kelan konttoriin Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.