Mainos

Kelan valtuutetut työvaliokunnan taakse eläkejupakassa

Valtuutetut katsovat, että virheelliset eläkepäätökset tulee korjata, mutta yhdessäkään tapauksessa jo maksettujen liikamaksujen takaisinperintä ei saa vaarantaa eläkeläisen toimeentuloa. Vain yksittäisissä tapauksissa takaisinperinnästä voidaan luopua kokonaan. Valtuutetut pahoittelivat myös eläkeläisille lähetetyn kirjeen monimutkaisuutta sekä vaativat jatkossa avoimempaa toimintaa. Valtuutetut eivät käsitelleet yleiskokouksessaan pyytämäänsä tilintarkastusraporttia, koska se ei valmistunut ennen kokousta.

Kela

Kelan valtuutetut menivät eläkkeiden liikamaksuasiassa lähes yksimielisesti valtuutettujen työvaliokunnan viime viikolla laatiman lausunnon taakse. Valtuutetut katsovat, että virheelliset eläkepäätökset tulee korjata, mutta yhdessäkään tapauksessa jo maksettujen liikamaksujen takaisinperintä ei saa vaarantaa eläkeläisen toimeentuloa. Vain yksittäisissä tapauksissa takaisinperinnästä voidaan luopua kokonaan. Takaisinperinnän kohtuullistamisessa on valtuutettujen mukaan otettava huomioon eläkeläisen eläketulo, asumis- ja perheolosuhteet sekä muut toimeentuloon vaikuttavat seikat.

Valtuutetut pahoittelivat myös eläkeläisille lähetetyn kirjeen monimutkaisuutta. Valtuutetut vaativat myös vastaisuudessa avoimempaa toimintaa. Monia ihmisiä koskevista hankkeista on tiedotettava myös julkisuudessa. Lisäksi valtuutetut toteavat, että Kelan päätösten oikeellisuuden valvontaa aiotaan edelleen tehostamaan. Erityisesti kiinnitetään huomiota siihen, että asiakkaita palvellaan yksilöllisesti ja hyvin ja että asioinnissa käytetään selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Kaikki valtuutetut paikalla - yksi eriävä mielipide

Kelan valtuutetut olivat eläkejupakkaa käsitellessään koolla täysilukuisesti. Kaikkiaan 12 valtuutetusta yksi jätti eriävän mielipiteensä. Kari Rajamäki katsoo eriävässä mielipiteessään, että Kelan valtuutettujen pitäisi edellyttää eläkeasioissa verotusmenettelylain periaatteita. Niiden mukaan ihmisen pitää voida luottaa verotuskäytäntöön, jossa hän on itse vilpittömässä mielessä mukana. Myös korkeimman hallinto-oikeuden työttömyyskorvauksia koskevat ratkaisut tukevat Rajamäen mukaan periaatetta, että vilpittömässä mielessä korvausta nostanutta ei velvoiteta maksamaan liikaa maksettua osuutta takaisin. Rajamäki pitääkin välttämättömänä, että perinnän kohtuullistamista sovelletaan silloin, kun liikamaksu johtuu Kelan tai muun viranomaisen virheestä.

Valtuutetut eivät päässeet eilisessa yleiskokouksessaan käsittelemään pyytämäänsä tilintarkastusraporttia, koska se ei valmistunut ennen kokousta.

(MTV3- STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.