Mainos

Kelan pääjohtaja huolissaan nuorten aikuisten masennuksesta

Kaikista viime vuonna mielialahäiriön vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä neljännes oli alle 35-vuotiaita. Moni näistä nuorista aikuisista ei ole koskaan ollutkaan töissä. Vain kymmenesosa määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olevista masentuneista palaa työelämään.

– Viisi sadasta suomalaisesta kärsii masennuksesta. Masennuksen vuoksi alkaneet sairauspoissaolot ovat lisääntyneet erityisesti alle 35-vuotiailla, totesi Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen puhuessaan SuomiAreenan Miksi hyvinvointivaltiossa masentuu? -keskustelutilaisuudessa.

Samanaikaisesti nuorten työttömyys on lisääntynyt. Huuhtanen huomautti, että tämä on vaikea yhtälö, sillä työ antaa usein tärkeän tukiverkoston, jonka avulla henkilö pysyy kiinni mielekkäässä elämässä. Parhaimmillaan työ parantaa mielialaa ja toimintakykyä sekä ehkäisee syrjäytymistä.

Yli 200 000 kärsii masennuksesta

Yli 200 000 suomalaista kärsii tälläkin hetkellä jonkinasteisesta masennuksesta. Masennuksen ei voi yksiselitteisesti sanoa lisääntyneen, mutta masennus tunnistetaan aiempaa paremmin. Masennuksen haitat näyttävät kuitenkin kasvaneen. Uupuminen työelämässä sekä työ- ja toimintakykyä heikentävä oireilu ovat varsin yleisiä.

Masennuksen hoidossa tarvitaan usein pitkiä sairauslomia. Huuhtanen muistutti, että liian pitkät sairauspoissaolot voivat vaikeuttaa työelämään palaamista ja ennakoida työkyvyttömyyseläkettä. Tästä syystä olisi syytä harkita tarkkaan sairausloman kestoa.

Lisäksi työpaikoilla tulisi kehittää valmiuksia esimerkiksi osa-aikatyöhön tai muuten kevennettyyn työhön, joka mahdollistaisi kuntoutuvalle helpomman paluun töihin. Vuonna 2008 mielialahäiriöiden vuoksi alkoi yli 32 000 sairauspäivärahakautta.

Lue myös:

Katso SuomiAreenan keskustelutilaisuus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.