Mainos

Kelalle oikeuskanslerin moitteet opintotukien takaisinperinnästä

Oikeuskansleri Paavo Nikula moittii Kansaneläkelaitoksen toimintaa uusien opintotuen takaisinperintäsäännösten toimeenpanossa ja uusien säännösten tiedottamisessa. Oikeuskansleri antoi päätöksensä 24 opiskelijan tänä keväänä tekemiin kanteluihin opintotuen takaisinperinnästä.

Oikeuskansleri toteaa lisäksi, että opetusministeriön on huolehdittava, että taloudellisesti ankaraan takaisinperintään liittyviä lisäseuraamuksia poistetaan lainmuutoksella.

Opintotuen takaisinperintään liittyvien opintotukikuukausien menettämisen ja takaisinperittävään määrään lisättävän seitsemän prosentin koron yhteisvaikutukset ovat oikeuskanslerin mukaan perusoikeuksien kannalta ongelmallisia. Muutoinkin taloudellisesti ankaraan opintotuen takaisinperintään ei tulisi lain mukaan määräytyvän koron ohella liittää muita opiskelijan taloudelliseen asemaan vaikuttavia seuraamuksia. Myös takaisinperinnän kohteeksi joutuville opiskelijoille tulisi taata yhtäläiset mahdollisuudet saada opiskeluaan varten opintotukea opintotukilaissa säädetyn enimmäisajan.

Oikeuskansleri edellyttää, että opetusministeriö selvittää, onko asianmukaista, että liikaa ansiotuloja saaneet menettävät opintotukensa ohella myös lain mukaisia opintotukikuukausiaan.

Oikeuskansleri pitää yleisen hallintomenettelyn kannalta sopimattomana sitä, että Kansaneläkelaitos oli asiaa etukäteen selvittämättä lähettänyt opintotuen takaisinperintäehdotuksen kaikille opintonsa kesken vuotta aloittaneille tai päättäneille ansiotuloja saaneille opiskelijoille. Jos opiskelija ei ajoissa reagoinut päätösesitykseen, siitä tuli täytäntöönpanokelpoinen takaisinperintäpäätös. Joissakin tapauksissa päätöksen perusteettomuus oli todettu vasta täytäntöönpanovaiheessa ja vakuutusoikeus oli joutunut poistamaan perusteettoman päätöksen.

Oikeuskansleri katsoo, että ennen takaisinperintätoimiin ryhtymistä opiskelijoiden olisi voitava esittää lain vaatima selvitys siitä, ovatko ansiotulot opiskelun ajalta vai opiskeluajan ulopuolelta. Takaisinperintäehdotuksen lähettäminen "automaattisesti" kaikille - siis myös kaikin tavoin lain mukaisesti toimineille - ei ole hyväksyttävää hallintomenettelyä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.