Mainos

Kela: Työuupumus-koodia käytetään väärin

Aamulehti kertoi tänään, että työnantajat ovat kiristäneet suhtautumistaan työuupumuksesta johtuviin sairauspoissaoloihin. Työnantajat perustelevat kiristyneitä tulkintoja Kelan käytännöllä, jonka mukaan sairauspäivärahaa ei makseta ainoastaan työuupumuksen takia annetusta sairauslomasta.

Kelan johtava lääkäri Pekka Koivisto selittää Kelan tulkintaa kansainvälisellä tautiluokituksella, jonka mukaan Z73-koodilla merkitty työuupumus ei ole sairaus.

- Koodi Z73 tarkoittaa tautiluokituksessa elämäntilanteen hallintaan liittyviä ongelmia. Tässä on persoonallisuuspiirteiden korostuminen, rentoutumisen ja vapaa-ajan puute ja tämän tyyppisiä kuvauksia, ja nehän eivät itsessään ole sairauksia. Työuupumuksen kohdalla sanotaan: "Tämä koodi kuvaa mahdollisen oireen tai sairauden syytä tai taustaa. Sen käyttäminen ainoana tai päädiagnoosina ilmaisee, että potilas ei ole sairas", Koivisto lukee ääneen kansainvälisestä tautiluokituksesta.

Koivisto korostaa, että jos lääkärintodistuksessa on pelkästään Z73-koodi, tarvitaan muuta tietoa.

- Z73-koodihan ei tarkoita, ettei voisi olla sairas muuten. Mutta jos pelkästään tämän koodi on merkitty, kertoo se määritelmän mukaan, että henkilö ei ole sairas. Sen takia on tietysti toivottavaa, ettei sitä käytetä, jos sairautta halutaan osoittaa.

Koivisto muistuttaa, että Kelan tehtävät on määritelty tarkasti sairausvakuutuslaissa.

- Sairausvakuutuslaissa sanotaan sairausvakuutuspäivärahasta, että jos on sairauden vuoksi kykenemätön tekemään tavallista työtään tai siihen läheisesti rinnastettavaa työtä, niin sitten on oikeus sairauspäivärahaan. Kela tekee sen, mitä on lailla säädetty tehtäväksi.

Kelaa pesee kätensä myös työnantajien toimista olla maksamatta palkkaa sairauspäiviltä, joiden ainoana syynä on työuupumus.

- Palkan maksu ei koske Kelaa, vaan on työntekijän ja työnantajan välinen asia. Kela tulee mukaan vasta sairausvakuutuspäivärahan osalta, Koivisto toteaa.

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.