Mainos

Kela poistaisi puolison tulojen vaikutuksen asumislisään

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kritisoi viime viikolla Kelan käytäntöä, jonka mukaan asuinkumppanien oletetaan elävän avoliitossa ellei toisin selvitetä.

Kelan mielestä puolison tulojen vaikutus opintotuen asumislisään olisi poistettava. Kelan mukaan se vastusti kyseistä pykälää jo silloin, kun säännös vuonna 2000 lisättiin opintotukilakiin. Pykälän ennakoitiin tuovan sekä tulkintavaikeuksia että tasa-arvo-ongelmia.

Kela muistuttaa, että puolison tulojen tarveharkinta perustuu kuitenkin lainsäädäntöön eikä kyse ole Kelan tempusta opiskelijoiden kiusaksi. Jos asumislisän hakija esittää uskottavasti, että asumisjärjestelyt eivät merkitse avoliittoa, ei asuinkumppanin tuloja oteta huomioon.

Kela puolustautuu opiskelijoiden viimeviikkoista kärkästä kannanottoa vastaan. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan näkemyksen mukaan opiskelijat joutuvat tekemään nöyryyttäviä selontekoja yksityiselämästään asumislisää hakiessaan. Järjestö antaa Kelan mukaan ymmärtää, että virkamiehet tekisivät kiusaa opiskelijoille.

Kela muistuttaa, että lait säätää eduskunta ja opintotukilain mukaan puolison tulot otetaan huomioon asumislisää myönnettäessä. Laissa puolisoiksi märitellään aviopuolisoiden lisäksi avioliitonomaisissa olosuhteissa elävät henkilöt ja rekisteröidyissä parisuhteissa elävät.

Kela katsoo samassa asunnossa asuvat eri sukupuolta olevat asuinkumppanit avopuolisoiksi, ellei asumislisän hakija muuta selvitä. Jos Kela saa uskottavan selityksen muun muassa asumisjärjestelyjen syistä, asunnon koosta ja huoneiden määrästä, ei asuinkumppanin tuloja oteta huomioon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.