Mainos

Kela perii opintotukea takaisin yli 40 000:lta

Kelan opintotukiryhmän etuuspäällikön Ilpo Lahtisen mukaan takaisinmaksujen vuosittainen kasvu kertoo siitä, että tulorajat ovat jääneet jälkeen.

Kela perii opintotukea takaisin toissa vuodelta lähes 42 000 opiskelijalta. Määrä on kasvanut hieman edellisvuodesta.

Opiskelijoille on lähetetty takaisinmaksuehdotus, koska he ovat tienanneet enemmän kuin opintotuki sallii, eivätkä ole peruneet tai palauttaneet tukea ajoissa.

Takaisinperinnän määrä on kasvanut vuosittain kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 1998 tukia penättiin takaisin 20 000 opiskelijalta. Vuonna 2005 tulorajojen ylityksiä sai perustella jo 38 000 opiskelijaa.

Kelan opintotukiryhmän etuuspäällikön Ilpo Lahtisen mukaan vuosittainen kasvu kertoo koko ajan lisääntyneestä opiskeluaikaisesta työssäkäynnistä sekä siitä, että tulorajat ovat jääneet jälkeen.

-Opintotuki ei ole noussut kohta 15 vuoteen, kun taas elinkustannukset ovat nousseet. Opiskelijoilla on ollut tarve täydentää opintotukea palkkatuloilla. Kun tukia ei sitten malteta ajoissa lopettaa, niin mennään tulorajojen yli. Niitäkään ei ole korotettu melkein kymmeneen vuoteen, Lahtinen selvittää.

Tulorajat nousivat vuoden alussa

Tämän vuoden alusta opintotuen saajien tulorajoja vihdoin korotettiin. Korotus vaikuttaa kuitenkin vasta tämän vuoden tukien laskentaan. Lahtinen arvioi, että tulorajojen korotus vähentää hetkellisesti takaisinperintätapausten määrää enintään neljäsosalla, jos silläkään.

- Pitäisi päästä vuosittaisiin opintotukien ja tulorajojen tarkastuksiin, niin ei tulisi tällaisia kiristyksiä etuuksien myöntämisehdoissa ja toimeentulossa.

Kaikkiaan opintotukea sai toissa vuonna 324 000 opiskelijaa. Nyt Kela vaatii rahaa takaisin noin kahdeksasosalta tukea saaneista. Keskimääräinen takaisin maksettava määrä on yli 1 100 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.