Mainos

Kela huolissaan terveyspalveluiden bonusjärjestelmästä

Kansaneläkelaitos huolissaan yksityisten bonus-järjestelmien tulosta kaupallisiin terveyspalveluihin.

Kauppaketjujen bonuspistekisa on laajentumassa myös yksityisiin terveyspalveluihin. Ainakin S-ryhmän jäsenet voivat kerätä pisteitä esimerkiksi hammaslääkäripalveluista. Niin Kelassa kuin Hammaslääkäriliitossa tällaista markkinointitapaa pidetään arveluttavana.

Päivittäistavarakaupat, ravintolat, elokuvat, autovuokraamot. Alkaa olla vaikea löytää palvelua, jossa ei kelpaisi jonkinlainen kanta-asiakas- tai etukortti. Nyt pisteitä saa myös yksityisten terveyspalvelujen käyttämisestä. Asialla on Helsingissä, Tampereella ja Turussa toimiva hammassairaala Oral, josta saa etupisteitä S-kortilla.

Asiakkaan tililleen saamat Bonukset puolestaan kasvavat sitä mukaa, mitä enemmän hän asioi S-ryhmän liikkeissä. Bonusta kertyy asiakkaalle Kelan korvauksen jälkeen jäävästä omavastuuosuudesta.

- Kortilla ei saa alennusta, kaikille on samat hinnat. Kai bonuksia saa jakaa asiakkailleen, ei siinä ole mitään pahaa, erikoishammaslääkäri Marja-Terttu Pakkanen hammassairaala Oralista kertoo

Tavalliselle asiakkaalle etu kuin etu on kotiinpäin.

Kansaneläkelaitos ei ole kehityksestä hyvillään. Kelassa pelätään, että korvaukset vääristyvät etuusasiakkaan hyväksi, jos hammaslääkärin taksat ovat lähellä tai alle Kelan ohjetaksojen.

- Kun bonuksia annetaan, emme voi tietää, mikä on todellinen palkkio, kun se on rahanarvoinen etuus. Meillä korvaus maksetaan peritystä palkkiosta, tai jos palkkio on suurempi, sitten käytetään sitä taksaa perusteena. Ja toisaalta onhan se vähän eettinenkin ongelma, että mainostetaan terveyspalveluja, että saa bonusta. Tulemme jatkossa keskustelemaan asianomaisten tahojen kanssa, etuuspäällikkö Pirkko Sihvonen Kansaneläkelaitolta kertoo.

Kela on vaatinut mm. turkulaisen Lääkäriasema-Pulssin rajoittamaan kanta-asiakasetunsa vain toimenpiteisiin, jotka eivät kuulu Kela-korvausten piiriin.

Kelan ohella myös Hammaslääkäriliitto pitää Bonuspisteiden myöntämistä arveluttava. Liitto on kehottanut jäseniään luopumaan käytännöstä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.