Mainos

Keksintö: Ohjaa puhelintasi ihoasi koskemalla - Katso videolinkki

Kyynärvarren tai kämmenen naputtelu sormella saattaa pian toimia keinona ohjata erilaisia teknisiä vempaimia.Yhdysvalloissa tutkijat ovat keksineet keinon paikallistaa laitteelle oman ihon koskettaminen. Tällä tavalla onnistuu vaikkapa puhelimien ja musiikkisoitinten ohjaus.

Britannian yleisradio BBC kertoo teknologiasivuillaan, että pienen projektorin avulla järjestelmä voi käyttää ihoa näyttöpintana, johon voidaan heijastaa menuvalikoita, numeronäppäimistö tai muu näyttö.

Tutkijoiden mukaan "Skinput" -niminen järjestelmä on opeteltavissa parinkymmenen minuutin harjoittelulla.

- Ihmisen keho on aivan ultimaattinen tiedonsyöttölaite, hehkuttaa Skinputin luoja Chris Harrison BBC:lle.

Harrison alkoi kehittää ihoon perustuvaa järjestelmää, jotta ihmisten kommunikointi lukuisten eri laitteiden kanssa helpottuisi. Hänen mukaansa laitteet eivät voi juuri nykyisestä enää kutistua, sillä ihmisen sormien koko sanelee suurelta osin, kuinka pieniä kannettavat laitteet voivat olla.

- Meistä ihmisistä on tulossa laitekehityksen pullonkaula, Harrison toteaa.

Nyt rakennettu prototyyppi on vielä kömpelö, mutta valmis tuote olisi rannekellon kokoluokkaa.

Harrison opiskelee tietoteknologiaa Carnegie Mellonin yliopistossa ja hänen kollegansa Desney Tan ja Dan Morris työskentelevät Microsoftin tutkimuspuolella. He käyttävät käteen laitettavia sensoreita, jotta ohjattava laite vo kuulla ihoon naputetut komennot. Napautus sormella ihoon levittää hyödyllisiä akustisia signaaleja läpi koko käden, Harrison kertoo. Jotkut aallot matkaavat ihon pinnalla ja toiset levittyvät kehon läpi. Käden fysiologia mahdollistaa tarkan tulkinnan, mihin kohtaa ihoa kosketettiin.

Sensoreihin kytketty ohjelmisto voidaan opettaa ymmärtämään, mikä äänisignaali tarkoittaa eri toimintoa. Eri toiminnot, kuten vaikkapa start, stop ja kovempaa, yhdistetään tietyn ihoalueen kosketukseen. Järjestelmää voidaan käyttää myös hyvin hienovaraisten eleiden, kuten nipistysten havaitsemiseen.

- Ihmiskeho on meille kaikille tuttu. Se mahdollistaa paljon täsmällisemmän tiedonsyötön, kuin mihin hiirellä on koskaan pystytty, hän kommentoi.

Varhaisten kokeiden mukaan järjestelmä pystyy tulkitsemaan viiden kohdan kosketuskenttää 95 prosentin tarkkuudella. Tarkkuus laskee mitä enemmän toimintoja ihon avulla pyritään ohjaamaan. Mutta jo kymmenellä funktiolla pystyisi soittamaan puhelimella ja kirjoittelemaan tekstiviestejä.

Harrison ei lähde arvailemaan, milloin Skinput saataisiin laboratoriosta kauppojen hyllyille. Potentiaalia hänen mukaansa on:

- Tulevaisuudessa oma kätesi voi toimia iPhonena, hän visioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.