Mainos

Keinovalolla mansikoita ympäri vuoden

Honkajoella on ryhdytty kasvattamaan mansikoita keino- eli kasvuvalon avulla ympärivuotisesti. Maaliskuussa tehtyjen ensimmäisten koeviljelyjen tuloksia on saatu kauppoihin tällä viikolla mm. Helsingissä. Satohuippu on seuraavan kahden viikon aikana, mutta poimittavaa riittää kesäkuulle asti. Mansikoiden kasvatuksessa ei käytetä torjunta-aineita.

EU-rahoituksen avulla liikkeelle pistetyssä 900 000 markan hankkeessa ovat yrittäjien lisäksi mukana Honkajoen ja Siikaisten kunnat. Helsingin yliopisto tekee tutkimuksen mansikkaprojektista. Ensimmäiset kokeilut on tehty kahdella tilalla.

Erityisen lupaavana pidetään sitä, että toisessa tapauksessa mansikkaa on viljelty entisessä sikalassa. Käytöstä poistettuja sikaloita ja navettoja on mm. Pohjois-Satakunnassa runsaasti.

Sikalassa marjoja kasvattanut maanviljelijä Heikki Virolainen sanoo kokeilun onnistuneen yli odotusten. Virolainen aikoo kaksinkertaistaa sadan neliön mansikkaviljelmänsä.

Pohjois-Satakunnassa aiotaan perustaa viljelijärengas. Mansikan talvi- ja kevätmarkkinoiden mahdollisuuksia pidetään erinomaisina. Suomeen tuodaan kesäsadon jälkeisinä kuukausina 600 000 kiloa mansikkaa. Kaupassa mansikat maksavat talvikaudella 50-100 markkaa kilolta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.