Mainos

Keinomakeutettujen tuotteiden menekki ja valikoima kasvussa

Erityisesti sokerittomien virvoitusjuomien suosio on huipussaan. Makeutusaineita koskevat syöpäväitteet on todettu perättömiksi.

Keinotekoisesti makeutettujen elintarvikkeiden suosio on kasvussa. Joissakin tuoteryhmissä keinomakeutetut tuotteet ovatkin syrjäyttäneet jo täysin alkuperäiset sokeroidut tuotteet.

Kaikista selvimmin keinotekoisesti makeutettujen tuotteiden suosio näkyy virvoitusjuomissa. Nykyään jo kolmannes kaikista ostetuista virvoitusjuomista on sokerittomia. Kevytjuomien suhteellinen osuus on noussut viime vuosina merkittävästi, vaikka kaikkien virvoitusjuomien kulutus onkin Suomessa laskenut.

Virvoitusjuomien lisäksi keinotekoisilla makeutusaineilla, kuten aspartaamilla ja sukraloosilla, muutetaan muun muassa jogurtit ja makeiset vähäkalorisemmiksi elintarvikkeiksi.

Keinotekoiset makeutusaineet ovat saaneet myös negatiivista huomiota, sillä esimerkiksi sakariinin käytön on väitetty lisäävän syöpää. Syöpäväitteet on kuitenkin myöhemmin todettu perättömiksi.

- Kyllä niitä voidaan pitää turvallisina. Koska ne korvaavat sokeria, niin voidaan ajatella niiden pienentävän energiansaantia ja sitä kautta lihomisen riskiä. Toisaalta hampaille ne ovat hyviä, koska eivät aiheuta happohyökkäystä ja pienentävät myös karieksen riskiä, summaa Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Tero Hirvonen.

Kaikki sokerittomiksi mainostetut tuotteet eivät kuitenkaan ole välttämättä vähäkalorisia, sillä energiaa kertyy muistakin aineosista kuin sokerista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.