Keihäsmiesten suoritus tiivistyy yhteen sanaan – asiantuntija päivittelee puheita: "Itse en menisi sanomaan"

Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli" 1:19
Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli".

Suomalaisten keihäsmiesten karsintakilpailu MM-Budapestissa meni poskelleen, kun vain Oliver Helander selvitti hädin tuskin tiensä loppukilpailuun. MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen näki heittäjien otteissa puristusta ja kuvaili karsintaa surkeaksi tekemiseksi.

Oliver Helander heitti toisellaan tuloksen 80.19 ja oli karsinnan kymmenes. Toni Kuuselan avausheitto 79.27 riitti sijaan 13 ja ensimmäiseen karsiutujan paikkaan. Lassi Etelätalo jäi tuloksellaan 78.19 sijalle 18.

– Valitettavasti pitää sanoa yhdellä sanalla tiivistäen: surkeaa. Se oli surkeaa tekemistä, Järvinen sanoo.

– Oliko ylilatautumista? Tilannehan oli se, että ei ihan hirveitä olisi tarvinnut. Niin sanotusti vähän löysemmilläkin ranteilla olisi ehkä pystynyt tekemään, mutta kyllähän aikamoista puristusta oli kaikilla meidän heittäjillä. Toki oli muillakin. Kyllähän siellä aika paljon narukierrettä puristettiin.

Karsintarajan 83 metriä ylitti ainoastaan kolmen kärki. Intian Neeraj Chopra tuloksella 88.77, Pakistanin Arshad Nadeem tuloksella 86.79 ja Tshekin Jakub Vadlejch tuloksella 83.50. Finaalipaikkaan riitti lopulta tulos 79.78.

– Ei se ollut muuta kuin ihan kärjen osalta helppo ja rento karsinta.

"Meni hirveäksi puristamiseksi"

Järvinen arvioi suomalaisheittäjien perjantain suorituksia hyvin kriittiseen sävyyn. 

Etelätalo heitti ensimmäisellään alle 77-metrisen, paransi toisellaan reiluun 78-metriseen, mutta viimeinen heitto jäi täysin torsoksi

– Meni Lassillakin pakottamiseksi. Viimeinen heitto oli ihan karmea. Ei ole varmaan koskaan heittänyt teknisesti noin huonosti, edes treeneissä, Järvinen sanoo.

–  Lassin tilanteessa ja toki muillakin, jos ensimmäinen heitto olisi ollut selkeästi parempi, voi olla, että tekeminen olisi kääntynyt parempaan.

Järvinen sanoo odottaneensa Toni Kuuselalta juuri kyseisenlaista kehityskaarta avauskierroksen reilun 79-metrisen jälkeen. 

Toisin kävi.

–  Meni ihan hirveäksi puristamiseksi, Järvinen toteaa.

– Kun lähtee runttaamaan, keihäs ei lennä millään tavalla hyvässä asennossa.

Järvinen näkee Kuuselan ladanneen puheillaan vain lisää paineita itselleen. 

– Todennäköisesti, asiantuntija sanoo ja hämmästelee puheiden ajankohtaa karsintakilpailun alla.

– Kannattaako kertoa, että heittää mitalista ennen kuin on heittämässä siitä mitalista? Uhoa itsellesi ja pienessä piirissä vaikka kuinka paljon, mutta itse en menisi sanomaan sitä ääneen. Jos menee jatkoon, sitten on se paikka, jos haluaa psyykata itseään ja ehkä muita, niin siinä on se paikka sanoa. Mutta en itse sanoisi ennen kuin olen siellä finaalissa heittämässä mitalista.

"Finaali on ihan uusi tilanne"

Kauden tilastoviitoseksi kesäkuun tuloksellaan 87.32 heittäneen Helanderin karsintatekemisestä Järvisen arvio oli hyvin samansuuntainen. Heittämien ei ollut riittävän ryhdikästä.

– Kyllä se oli vähän sellaista pakottamista se heittäminen. Kumminkin, kun mietitään, että tuon tason kaverin pitäisi heittää rennosti yli 80 metriä. Oliko tilanne kuitenkin se, että yritettiin heittää sinne ylärekisteriin, kun olisi riittänyt, että heittää rennosti päälle 80?

Järvinen muistuttaa finaalin olevan täysin oma kilpailunsa, johon karsinnan tulokset eivät vaikuta.

– Finaali on ihan uusi tilanne. Se, että Helander meni niukin naukin finaaliin, ei tarkoita etteikö hänellä ole edelleen potentiaalia kärkipäähän.

Asiantuntijalla on Helanderille selkeä resepti, jolla menestystä voisi lähteä hakemaan.

Finaalin avausheitolla olisi tärkeää saada rento onnistuminen päälle 80 metrin. Se petaisi Järvisen mielestä Helanderille mahdollisuudet "vaikka mihin".

Jos se tulee helpolla, teknisesti hyvällä heitolla, sitten ei tarvitse miettiä ja puristella, onko kisa katastrofi vai mikä, Järvinen snaoo.

Kakkosheitolla voi sitten yrittää pommia. Jos se ei toimi, otetaan taas vähän tehoja pois.

Käänteisesti, jos avausheitto epäonnistuu, menee tilanne vaikeaksi.

Jos ensimmäinen on ihan paska ja astuu sen tyyliin yli, sitten saatta olla, että laivaa on vaikea kääntää, Järvinen tuumii.

Toivon mukaan olen väärässä ja nuoren miehen pää kestää sitä, että ei lähde käyntiin hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat