Mainos

Säätytalolle illalla – kehyssolmu edelleen tiukka

Kehysriihi jatkuu kello seitsemältä illalla Säätytalossa. Puheenjohtajien on ollut määrä tavata ryhmiään noin kello 17 alkaen. Ryhmäkokousten jälkeen varmistuu, jatkaako kehysriihessä koko hallitus vai sekstetti, kerrotaan valtioneuvostosta.

Budjetin teko ei ole yleensä kaatanut hallituksia

Hallitusta voi uhata jopa kaatuminen, jos kehysneuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen. Tällaista tilannetta ei kuitenkaan ole ollut vuosikymmeniin.

Todennäköisin lähtijä voisi olla vasemmistoliitto, jonka olisi vaikea sulattaa esimerkiksi sosiaalitukien indeksikorotusten jäädyttämistä.

Kehysneuvotteluissa suunnitellut sopeutukset ovat hankalia myös vihreille, jotka ovat ajaneet vahvasti sosiaaliturvan parannuksia.

Vasemmistoliiton lähtö jättäisi hallituspuolueille eduskuntaan 112 paikkaa. Jos sekä vihreät että vasemmistoliitto lähtisivät, paikkoja jäisi enää 102. Näin niukka enemmistö tekisi päätöksien tekemisestä hyvin hankalaa.

Jos joku puolue lähtisi hallituksesta, sen ministeripaikat pitäisi jakaa jäljelle jäävien puolueiden kesken.

Tasavallan presidentti nimittäisi uudet ministerit.  

LUE MYÖS:

 Zyskowicz: Jos budjettisopua ei synny, on syytä vaihtaa hallitusta


Alkuperäisen suunnitelman mukaan kehysneuvottelujen piti olla hyvässä vaiheessa jo tänään aamulla. Aikataulut ovat paukkuneet uusiksi moneen otteeseen päivän mittaan.

STT:n tietojen mukaan puolueet ovat olleet erimielisiä muun muassa siitä, voidaanko palkkaverotusta kiristää. Tiettävästi kaikki muut puolueet paitsi kokoomus olisivat valmiit kiristämään hyvätuloisten veroja. Myös puolustusmenojen leikkaukset jakavat puolueita voimakkaasti.

Hallitus yrittää päästä sopuun talouden lähivuosien kehyksistä siten, että velkaantumistahti taittuu. Valtiovarainministeriön joulukuisen arvion mukaan tavoitteeseen pääseminen edellyttäisi verojen korotuksia ja menoleikkauksia yhteensä kolmen miljardin euron arvosta.

Hallituslähteen mukaan talouden sopeuttamistarve olisi tuoreessa valtiovarainministeriön arviossa jopa miljardin ennakoitua alhaisempi. Sopeutustarvetta voivat pienentää muun muassa jotkut hallituksen aiemmin sopimista rakenteellisista uudistuksista. Kuntien tehtävien karsinnan toivotaan esimerkiksi vähentävän valtionosuusmenoja ja rakenteellisen työttömyyden työttömyysmenoja.

Vaikea kysymys varsinkin SDP:lle ja vasemmistoliitolle on ollut alempien arvonlisäverokantojen korottaminen. Tiettävästi korotusta ei ehkä sittenkään oltaisi tekemässä.

Kehysriihen piti päättyä tänään. Pöydällä on kuitenkin yhä niin isoja kysymyksiä, että sitä voidaan joutua pitkittämään keskiviikkoon, kertoo yksi hallituslähde.

Hallituksen on määrä käsitellä riihessä myös rakennepaketin etenemistä ja erillistä kasvupakettia.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.