Mainos

Kehysriihi alkoi: Sopeutustarve korkeintaan kolme miljardia

Hallituksen kehysriihi on alkanut Helsingin Säätytalossa.

Huomiseen jatkuvassa riihessä on tarkoitus päättää mittavista säästöistä, velanhoidosta, valtiontalouden sopeutuksesta sekä rakenneuudistuksista.

Kehysriihtä vauhditettiin eilen, jolloin saavutettiin sopu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Säätytalolla neuvottelujen alkamista seurannut MTV uutisten taloustoimittaja Jussi Kärki arvioi, että eilinen sote-sopu näkyi ministereistä.

– Kun ministerit saapuivat Säätytalolle pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johdolla, oli askel tavallista lennokkaampi portaissa. Se antaa hyvän lähtökohdan tälle päivälle ja huomiselle. Hallituksella on jäljellä vain vaikeita ratkaisuja.

Tämän päivän neuvotteluista odotetaan vaikeampia. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan valtiontaloutta pitäisi sopeuttaa korkeintaan kolmen miljardin arvosta

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ehdottanut, että sopeutuksia tehtäisiin kuudessa vuodessa peräti seitsemän-kahdeksan miljardin euron edestä.

Kärki arvioi, että hallitus tekee veroratkaisut vasta huomenna.

– Tärkein asia on arvonlisäveron nostaminen, koska siitä saadaan niin paljon tuottoja. Yleistä arvonlisäveroa ei kovin helposti nosteta. Ravintolaruoan ja palveluiden arvonlisäveron nostaminen olisi sen sijaan kova paikka kotimaan markkinoille.

Kehysriihen lopullisia päätöksiä odotetaan julkisuuteen viimeistään keskiviikkoaamuna. Veronkorotuksia saattaa kohdistua esimerkiksi lapsilisiin ja ajoneuvoveroon, säästöjä taas voi löytyä esimerkiksi kehitysyhteistyön vähentämisestä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.