Mainos

Kehonrakentajille myyty hengenvaarallisia kapseleita

Suomalaismies joutui sairaalahoitoon syötyään Internetin kautta hankittuja rasvanpolttokapseleita.

Internetin kautta on ollut myynnissä rasvanpolttoon tarkoitettuja kapseleita, jotka sisältävät vaarallista 2,4 dinitrofenolikemikaalia eli DNP:tä. Tuotetta on markkinoitu erityisesti kehonrakentajille.

Eteläsuomalainen mies joutui äskettäin tehohoitoon syötyään kapseleita annostusohjeen mukaan. Hän oli tilannut aineen Internetin kautta Britanniasta. Internet-sivuilla kapseleiden DNP-pitoisuudeksi ilmoitettiin 200 milligrammaa/kapseli. Elintarvikevirasto tutkii kyseisten kapseleiden koostumuksen ja ottaa yhteyttä Britannian viranomaisiin sekä kaikkiin EU-maihin.

Käytetään jäteveden puhdistuksessa

DNP on hyvin vaarallinen aine, joka häiritsee vakavasti elimistön solujen energiatuotantoa. Ainetta on käytetty lähinnä jäteveden puhdistuksessa ja torjunta-aineena. DNP:tä ei luokitella lääkkeeksi, mutta se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön ylläpitämään haitallisten aineiden luetteloon.

-Kaiken kaikkiaan tuote on hengenvaarallinen ja elintarvikkeeksi sopimaton, kuvailee tuotevalvonnan yksikön johtaja Auli Suojanen Elintarvikevirastosta.

Vaikka jossain päin maailmaa tuotetta olisi syöty ilman haittavaikutuksia, jo pitoisuuksien vaihtelemisen takia kapselit eivät ole missään nimessä syötäväksi kelpaavia.

-Toivottavasti niin kehonrakentajat kuin heidän puolisonsa, äitinsä, tyttärensä ja muut läheiset heräävät tähän asiaan, Suojanen sanoo.

Kapseleita tullin haavissa

Tulli on aikaisemmin takavarikoinut ja analysoinut Britanniasta tulleen vastaavanlaisen kapselipaketin sisällön. Tammikuussa löydetyt keltaiset kapselit oli pakattu minigrip-pussiin, ja paketin päällä oli ollut merkintä Tesco.

Tullilaboratorion tutkimuksissa kapseleiden DNP-pitoisuudeksi ilmeni 380 milligrammaa/kapseli eli lähes kaksinkertainen määrä ilmoitettuun verrattuna. Laboratorio tutkii parhaillaan suomalaiselta potilaalta saadun kapselierän koostumusta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.