Keho kesäkuntoon kotikonstein – yksi ilta riittää

Kevään korvilla on syytä kiinnittää huomiota talvivarusteiden alla eläneeseen kehoon ja virittää se kevätkuntoon.

Pitkän talven ajan piilossa ollut keho kaipaa hemmottelua ja hyvinvointia. Kesää kohti on hyvä hoitaa keho kuntoon, ja suomalaisilta löytyy siihen ainutlaatuinen apu, nimittäin sauna. Viikonloppu onkin hyvää aika kaunistautua saunassa valmiiksi uuteen keväiseen viikkoon.

Saunankauniiksi

Sauna on sopii loistavasti kauneudenhoitoon. Sen lisäksi että se rentouttaa ja kaunistaa, se auttaa myös poistamaan stressiä. Varaa tällä kertaa reippaasti aikaa saunomiselle.

Löylyn suojissa ihohuokoset avautuvat ja puhdistuvat. Älä tuki niitä ennen löylyyn menoa voiteilla tai naamioilla. Puhdistuminen saunassa on pitkä prosessi, sillä kestää 20 minuuttia ennen kuin iho lämpenee ja huokoset avautuvat, ja toiset 20 minuuttia ennen kuin iho alkaa puhdistautua. Löylyistä tulisikin nauttia hitaasti ja hikoilua edistäen. Pese ennen löylyyn meno meikit ja liat pois.

Satumaisia saunahetkiä

Stressinpoistosauna puhdistaa ja rentouttaa samaan aikaan. Tarvitset seuraavat tarvikkeet:

 • kolme lakanaa
 • pyyhe
 • vihtoja
 • sokeroimaton karpalo- tai puolukkamehu
 • yrttitee
 • kananmunia
 • ruisleipää
 • luonnosaippua
 • pesukinnas
 • suolaa
 • hunajaa
 • leikkimieltä

Suolaa ja hunajaa tarvitset molempia kolme ruokalusikallista. Sekoiteta juokseva tai hyvin notkea hunaja ja hienoksi jauhettu merisuola juuri ennen hoidon alkua kippoon valmiiksi ja vie se saunan lämpöön. Suolan tulee olla merisuolaa ja hunajan mahdollisimman puhdasta, mielellään luomuhunajaa

Aloita hoito

Aloita pesemällä keho hyvin luonnon saippualla ja pesukintaalla, tai juurilla tai jouhilla. Pese iho niin puhtaaksi, että se rutisee puhtauttaan. Mene saunaan.

Ota astiasta noin yksi kolmasosa suola-hunajaseosta ja levitä nivelten päälle ja jalkapohjiin. Älä levitä päähän, kasvoihin tai suonikohjujen päälle. Ole saunassa niin kauan kuin pystyt.

Poistu saunasta ja kietoudu puhtaaseen lakanaan. Juo sokeroimatonta mehua tai yrttiteetä. Anna hien laskeutua.

Mene takaisin saunaan vasta, kun hien tulo on lakannut. Mene uudelleen saunaan ja levitä seuraava kolmasosa seosta nivelten ja kipeiden paikkojen päälle. Älä levitä päähän, kasvoihin tai suonikohjujen päälle.

Satumainen olo

Ota vihta käyttöön. Ripostele vihdalla saunan ilmaan ja seinille kosteutta.

Vilvoittele. Laita uusi lakana päälle, koska lakanaan irtoaa kehosta kuona-aineita, ja niitähän et halua takaisin itseesi. Nauti juomaksi karpalo- tai puolukkamehua tai yrttiteetä.

Vilvoittele, kunnes hikoilu lakkaa. Mene vielä kerran saunaan ja sivele loput hunaja-suola seokset nivelten ja kipeiden paikkojen päälle.

Tämän jälkeen aloita vihtominen. Aloita jalkapohjista ja etene selkää pitkin ylös asti. Vihdo myös etupuolelta.

Vihtoessa kannattaa varoa silmiä, koska suola voi lentää iholta vihdan välityksellä ja kirvellä silmissä. Saunassa ollaan edelleen niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

Kietoudu vielä kerran puhtaaseen lakanaan ja lepäile pukuhuoneessa, kunnes hikoilu lakkaa. Juo yrttiteetä tai mehuja.

Lopuksi pese hiukset. Vaaleahiuksiset voivat pestä päänsä kananmunalla, tummahiuksiset liotetulla ruisleivällä.

Käy vielä saunassa jos haluat. Huuhtele ihon pinta, älä käytä pesuaineita. Siirry raukeana lepäämään hetkeksi. Herää virkeänä, onnellisena ja puhtaana seuraavaan aamuun.

Onko sinulla omia saunavinkkejä? Millaisia?

Lue myös:

Kuva: Shutterstock

AVA / Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja