Mainos

Kehitysvammalaitosten arki huolestuttaa omaisia

Ruotsissa kehitysvammaisten hoitolaitokset lakkautettiin vajaat kymmenen vuotta sitten.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysryhmä esittää kehitysvammaisten laitoshoidon asteittaista alasajoa.

Selvitysryhmä suosittaa hoidon painopisteen siirtämistä laitosten sijaan pienryhmiin, hoitokoteihin sekä tuettuun asumiseen.

Omaisten mukaan laitoshoito on kirjavaa, koska ammattitaitoisen henkilökunnan puutetta paikataan kouluttamattomalla ja haluttomalla työvoimalla.

Kehitysvammaisten Tukiliitossa otetaan päivittäin vastaan huolestunutta postia laitoshoidossa asuvien kehitysvammaisten omaisilta. Viime viikkoina viestien määrä on moninkertaistunut.

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lakimies Kirsi Mäkisen mukaan useat omaiset antavat sellaista palautetta, että laitoksissa lääkitään henkilöt siten, että he eivät pysty toimimaan omatoimisesti ollenkaan, vaan makaavat sängyllä.

- Yksi äiti toimitti juuri viesti, jonka mukaan hänen Down -poikansa oli huumattu niin, ettei pystynyt enää nielemäänkään. Tuli nielemisvaikeuksia. Ja sitten taas toisaalta tulee sellaisia, että ei osata tällaista haastavasti käyttäytyvää kohdella oikein vaan kääritään esimerkiksi mattoon, jos hän saa jonkin kohtauksen, Mäkinen sanoo.

Ylisten kuntoutuskeskuksessa Ylöjärvellä omaisten huoli ymmärretään. Kovilta kalskahtavat hoitotoimet ovat kuitenkin aika ajoin välttämättömiä.

- Meillä on asiakkaista hyvin haastavia asiakkaita, käytöshäiriöisiä ja he ovat itselleen tai ympäristölleen vaarallisia ja tällaisissa tilanteissa me joudutaan sitten näihin suojatoimenpiteisiin menemään, kertoo Maarit Lähteenniemi-Pekkinen, Pirkanmaan sosiaalipalvelujen kuntayhtymän johtaja.

Omaisten kokemusten mukaan laitosten arjessa näkyy huolestuttavasti se, että hoitajiksi on jouduttu palkkaamaan henkilöitä, joilta puuttuu paitsi koulutus myös motivaatio. Hoitajaksi tullaan pitkinhampain, työvoimatoimiston osoittamana.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysryhmä esittää kehitysvammaisten laitoshoidosta luopumista. Samoilla linjoilla on myös Kehitysvammaisten tukiliitto.

Ruotsissa kehitysvammaisten hoitolaitokset lakkautettiin vajaat kymmenen vuotta sitten.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.