Mainos

Kehitysvammaisille pohjoismainen taiteilijaverkosto

Suomi on kirinyt muut Pohjoismaat kiinni kehitysvammaisten taideopetuksessa. Tämä näkyy ensimmäisessä isossa yhteisnäyttelyssä, joka avattiin keskiviikkona Hämeenlinnan Verkatehtaan ARX-galleriassa.

Outoja lintuja, kummia kaloja -näyttely esittelee heinäkuun alkupuolelle asti 52 taiteilijaa. Mukana ovat kaikki Pohjoismaat Fär-saaria myöten.Tekijänimistä valtaosa on suomalaisia, mutta 170 näyttelytyöstä suurin osa tulee muista Pohjoismaista.

- Kehitysvammaisten taide ei ole teknisesti niin taitavaa kuin ns. terveitten, mutta puutteen korvaa ilmaisun voima, aitous ja rehellisyys, tuumii Kehitysvammaisten Taidekeskuksen Kettukin toiminnanjohtaja Esa Vienamo.

Vienamo näkee kehitysvammaisten taiteessa maittaisia eroja. Esimerkiksi tanskalaistöissä näkyy seksuaalisuus vapautuneemmin kuin suomalaisissa.

Seuraava pohjoismainen yhteiskatselmus on vuorossa jo syksyllä Tanskan Randersissa. Näyttely liittyy seminaariin, jossa on määrä perustaa pohjoismainen kehitysvammataiteen verkosto.

Esa Vienamo sanoo kehitysvammaisten taiteilijoitten aseman ja tason harpanneen nopeasti eteenpäin sen jälkeen, kun Kiasma toi vuonna 2002 julkisuuteen lieksalaisen Kirsi-kodin taiteilijat. Merkkitapaus johti valtakunnallisen Kettuki-yhdistyksen perustamiseen, ja yhdistys taas sai aikaan valtakunnallisen taidekeskuksen Hämeenlinnaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.