Kehitysmaiden auttamiseksi ehdotetaan uudenlaista huippukokousta

Helsinki-prosessin väliraportissa ehdotetaan, että kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välisiä kehityseroja pohtimaan luotaisiin uusi huippukokous, johon osallistuisi hallitusten päämiehiä parinkymmenestä maasta.

Pohjoisen ja etelän välisiä kehityseroja kaventamaan tarvittaisiin G-20-huippukokous. Tähän päädytään globalisaation hallintaan keskittyvän Helsinki-prosessin väliraporteissa, jotka julkistettiin tänään samaan aikaan Helsingissä, Sveitsin Davosissa ja Brasilian Porto Alegressa.

Helsinki-prosessin puheenjohtajina toimivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Tansanian ulkoministeri Jakaya Kikwete katsovat, että YK:n vuosituhatjulistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kipeästi maailmanlaajuista poliittista johtajuutta ja koordinoitua toimintaa. Noin 20 hallitusten päämiestä säännöllisesti yhteen kokoava G-20-huippukokous olisi vastaus tähän. Väliraportin mukaan johtavien teollisuusmaiden G8 on tällä hetkellä sopivin foorumi tätä tehtävää varten, mutta sen jäsenyys ei ole maailmanlaajuisesti riittävän edustava.

Helsinki-prosessin tarkoituksena on etsiä konkreettisia ratkaisuja joihinkin globalisaation luomiin ongelmiin. Yksi ryhmän esityksistä on ns. "aids-vero", kansainvälisen lentomatkustajamaksun käyttöönottaminen maailmanlaajuisten terveyskriisien hoidon rahoittamiseksi. Maksu olisi samanlainen kuin kansainvälinen turvallisuusmaksu, jota on kerätty osana kansainvälisen lentolipun hintaa syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat