Kehitysmaat tiukasti kannassaan Kiotossa

Kehitysmaat pitivät tänään Kioton ilmastokokouksessa kiinni kannastaan, etteivät ne sitoudu rajoittamaan kasvihuonekaasujen päästöjä. Vastuu maapallon ilmaston puhdistamisesta on rikkaiden maiden harteilla, koska ne ovat suurimpia saastuttajia. Kehitysmaiden osallistuminen päästöjen rajoittamiseen on noussut yhdeksi tärkeimmistä kysymyksistä Kiotossa käynnissä olevassa YK:n ilmastokokouksessa. Kokouksessa on määrä päättää sitovista toimista, joilla päästöjä rajoitettaisiin seuraavien 15 vuoden aikana.

-Me olemme kaikkein haavoittuvaisimpia ja ehkä kaikkien kykenemättömimpiä tulemaan toimeen ilmastomuutosten kanssa. Meitä on pyydetty sitoutumaan. Olemme sanoneet tiukasti "ei" ja meillä on siihen syymme, joita pyydämme kunnioittamaan, sanoi kehitysmaiden G77-ryhmän edustaja Mark Mwandosya.

Hänen mukaansa kokouksessa onnistutaan vain, jos "teollisuusmaat...osoittavat niiltä vaadittavaa johtajuutta". Teollisuusmaat lupautuivat Rion ilmastokokouksessa 1992 supistamaan päästöjä vuoden 1990 tasolle vuoteen 2000 mennessä, mutta vain viisi osallistujamaata on tehnyt edes jotain tavoitteen saavuttamiseksi, Mwandosya kertoi lehdistötilaisuudessa.

Teollisuusmaat ovat myös epäonnistuneet lupauksissaan antaa kehitysmaille taloudellista ja asiantuntija-apua päästöjen rajoittamisessa, hän muistutti ja lisäsi, että kehittyneemmät maat riitelevät yhä keskenään omien rajoitustensa suuruudesta.
-Se ei anna aihetta tai moraalista syytä pyytää kehitysmaita antamaan uusia sitoumuksia, Mwandosya sanoi.

Kokous alkoi eilen EU:n ja Yhdysvaltain erimielisyyksien varjossa. Osapuolet kiistelevät rajoitusten suuruudesta. EU vaatii 15 prosentin leikkausta vuoden 1990 tasosta vuoteen 2010 mennessä. Yhdysvallat haluaa rajoittaa päästöjä niin, että ne tulisivat vuoden 1990 tasolle vuosina 2008-2012.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat