Kehitysmaan sairaanhoitajat joukolla ulkomaille

Köyhä eteläafrikan Malawi kärsii pahasta hoitajapulasta, kun paremmat palkat houkuttelevat sairaanhoitajat ja kätilöt ulkomaille. Myös lääkäreistä on huutava pula: malawilaisia lääkäreitä on jo enemmän Manchesterissa kuin kotimaassa.

Köyhässä eteläafrikkalaisessa Malawissa on huutava pula sairaanhoitajista, kätilöistä ja lääkäreistä. Hyvät palkat ja työolot houkuttelevat kehitysmaiden sairaanhoitajia länsimaihin, usein Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Myös vauras naapurimaa Etelä-Afrikka imee väkeä.

Länsimaissa palkat ovat monikymmenkertaiset verrattuna Malawiin. Esimerkiksi Manchesterissa on enemmän malawilaisia lääkäreitä kuin Malawissa.

- Aivovuoto ei ole mikään yksiselitteinen juttu. Ulkomailla työskentelevät lähettävät melkein koko palkkansa kotiin ja auttavat siten kehitystä. Toisaalta jos gynekologi lähtee, voi olla, ettei hänen potilaitaan hoida kukaan ja ihmisiä kuolee, maan tilanteeseen perehtynyt Väestöliiton asiantuntijalääkäri Teija Kulmala sanoo.

Hoitaja- ja kätilöpulan takia 40 prosenttia äideistä joutuu synnyttämään ilman ammattiapua. Jos jokin menee pieleen, tilanne on vakava.

Britanniassa osa sairaaloista on päättänyt, etteivät ne pahenna kehitysmaiden tilannetta ja houkuttele sieltä sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Kaikki sairaalat eivät kuitenkaan ole mukana, joten ottajiakin löytyy. Osalla on jopa epävirallista porukkaa rekrytointitöissä kehitysmaissa. Myös ilmaisia lehtolippuja tarjotaan.

Myös Etelä-Afrikan valtio on luvannut olla ottamatta malawilaisia hoitoalalle. Toisaalta sopimus ei sido yksityisiä sairaaloita ja firmoja.

Malawilaisia on helppo työllistää, koska hoitajiksi ja lääkäreiksi opiskellaan englanniksi. Maa on entinen Britannian siirtomaa.

Oma vai yhteiskunnan etu?

Pahin pula hoitajista on maalla. Sairaanhoitajista 80 prosenttia tekee töitä kaupungeissa, mutta väestöstä 80 prosenttia asuu maaseudulla.

- Aivovuodossa kyse ei ole vain palkoista, vaan myös kunnollisten ja edullisten asuntojen puutteesta. Esimerkiksi maaseudulla monilla ei ole juoksevaa vettä, tiet ovat huonoja ja julkinen liikenne on vähäistä, sanoo pääsihteeri Chris Kongombe Malawin terveysministeriöstä.

Kongombe myöntää, ettei ihmisiä voi estää muuttamasta työn ja parempien elinolojen perään. Sen sijaan heitä voi yrittää saada jäämään lisäämällä opiskelupaikkoja sairaanhoitajille ja parantamalla heidän työolojaan.

Hoitajien palkkaa nostettiin viimeksi pari vuotta sitten.

Hiv tappaa myös hoitajia

Naapurimaassa Mosambikissa valtio määrää lääkärit valtion töihin joksikin aikaa valmistumisen jälkeen. Määräystä perustellaan kalliilla koulutuksella, josta valtion on voitava hyötyä.

Myös vakava hiv-epidemia niittää terveydenhuollon väkeä maassa. Koko väestöstä arviolta 14 prosentilla on hi-virus ja monen tauti on edennyt aidsiin.

Kuolemien yleisyydestä kertoo jotakin se, että useilla työpaikoilla on jouduttu tekemään sopimuksia siitä, kuinka läheiset ihmiset saavat lähteä hautajaisiin. Töistä on jatkuvasti väkeä poissa.

- Hiv-kuolemat ovat paha juttu ja selittävät osaltaan hoitaja- ja lääkäripulaa, Kulmala sanoo.

Lääkäripulaa paikkaamaan on lisäkoulutettu kätilöitä. He tekevät jopa keisarinleikkauksia.

Sairaanhoitajilla ja kätilöillä riittää potilaita Malawissa. Perheet hankkivat keskimäärin lähes kuusi lasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat