Mainos

Kehittyvä öljymaa Kazakstan kiinnostaa Suomea

Suomi on perustamassa suurlähetystöä Kazakstaniin. Ulkoministeri Alexander Stubb sanoo olevansa vaikuttunut maan tärkeydestä ja tekee kaikkensa, että lähetystö perustetaan.

Stubb on vierailulla Kazakstanissa Etyjin parlamentaarikkojen yleiskokouksessa.

MTV:n ulkomaantoimittaja Merja Sundström kertoo, että maa kiinnostaa Suomea taloudellisten ja poliittisten syiden vuoksi. Keski-Aasian taloudellinen merkitys on noussut valtavasti.

- Energiakriisi muuttaa koko ajatusta maailman energia-arkkitehtuurista, Sundström pohtii.

Kazakstanissa on öljyä ja maakaasua ja rajanaapureina Venäjä ja Kiina. Suomi haluaa olla mukana, kun maan taloudellinen ja poliittinen merkitys tulee nousemaan.

Ihmetystä on herättänyt se, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj pitää kokouksensa maassa, joka polkee ihmisoikeuksia. Kazakstanilla on muun muassa vain yksi puolue eikä lainkaan mediavapauksia. Kazakstanista tulee myös Etyjin puheenjohtajamaa vuonna 2010.

- Etyj kuvittelee, että se pystyy näin sisäkautta vaikuttamaan. Stubb yhdessä muiden ulkoministereiden kanssa yrittää vaikuttaa siihen, että muut maat tulevat seuraamaan Kazakstanin uskonnon- ja ihmisoikeuksien toteutumista, Sunström kertoo.

Maa täynnä kultaa ja kitsiä

Maan uusi pääkaupunki Astana on Sundströmin mielestä kuin suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoista: se on täynnä valtavia klassisten rakennusten jäljennöksiä ja ihmeellinen sekoitus itää ja länttä.

- Ei mitenkään kovin tyylikkäästi, mutta heillä on mielettömästi rahaa ja sitä halutaan käyttää ja näyttää. Täytyy muistaa, että maassa on myös paljon köyhyyttä, Sundström sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.