Mainos

Kazakstanissa sataa avaruuromua

Kazakstanin arojen asukkaat tuntevat nahoissaan Venäjän avaruusohjelman talousvaikeudet. Entisestä neuvostotasavallasta laukaistaan taivaalle edelleen raketteja, mutta maahan pudonneesta rautaromusta ei ole varaa huolehtia. Kazakstanilaiset epäilevät rautaromun olevan vaarallista.

Kazakstanin aroilla sataa veden ja lumen lisäksi myös rautaromua. Neuvostoliiton, sittemmin Venäjän tärkein avaruuskeskus sijaitsee edelleen läheisessä Baikonurissa. Avaruusohjelman talousvaikeudet ovat saaneet runsaasti julkisuutta, ja nyt rahapula heijastuu myös jätehuoltoon maan kamaralla.

Arolle on jäänyt vuosien mittaan lojumaan tonneittain avaruusromua. Raketin osasista voi toki yrittää rakennella jotain hyödyllistä. Kierrätysintoa kuitenkin hillitsee huoli kosmisten metallinpalojen terveysvaaroista. Romun kanssa tekemisissä olleet ihmiset ovat sairastuneet salaperäisesti. Kotieläimet ovat puolestaan loukanneet itsensä laiduntaessaan rakentinpalasten seassa.

Avaruusromun lisäksi Kazakstanin aroilla kytee muitakin ymräistökatastrofeja. Semipalatinskin alue on saastunut Neuvostoliiton ydinkokeiden jäljiltä, etelässä valtava Araljärvi on puolestaan kuivumassa kokoon.
(MTV3/Niilo Simojoki)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.