Mainos

Kazakstanin parlamenttivaaleissa taas vilppiä?

Oppositio on ilmoittanut keränneensä todisteita useampaan kertaan äänestämisestä ja Nur Otan -puolueen vaalimainoksista äänestyspaikoilla. Ainoatkaan maan tähänastisista vaaleista eivät läntisten tarkkailijoiden mukaan ole olleet vapaat ja rehelliset.

Keskiaasialaisessa Kazakstanissa on tänään pidetty parlamenttivaalit, joissa itsevaltaisen presidentin Nursultan Nazarbajevin puolueen voitto oli jo etukäteen selviö. Kiinnostavinta onkin tarkkailijoiden mukaan se, saako oppositio lainkaan edustajia parlamenttiin.

Nazarbajev on hallinnut valtaisista öljyvarannoistaan tunnettua Kazakstania neuvostoajoista eli vuodesta 1989 lähtien. Ainoatkaan maan tähänastisista vaaleista eivät läntisten tarkkailijoiden mukaan ole olleet vapaat ja rehelliset.

Kyselyjen valossa Nazarbajevin Nur Otan -puolue - suomeksi Loistava isänmaa - voi kahmaista jopa 80 prosenttia äänistä. Nykyisen parlamentin alemmassa kamarissa, mazhilisissa, on yksi ainoa opposition edustaja.

Nazarbajev on luvannut lisää demokratiaa maalleen. Tänään hän tähdensi, että maassa toteutetaan kazakstanilaista mallia eikä noudateta ulkopuolisten arvostelijoiden suosituksia.

- Tänään on jälleen uusi tärkeä päivä kehityksessämme itsenäisenä valtiona, Nazarbajev sanoi käytyään äänestämässä pääkaupungissa Astanassa.

- Ensimmäistä kertaa valitsemme kansanedustajia puoluejärjestelmän mukaisesti.

Perustuslakia muutettiin

Nazarbajev muutti keväällä maan perustuslakia, jotta vaalit voitiin pitää nyt. Useat perustuslain muutokset vastasivat opposition toiveita, mutta samalla poistettiin presidentin virkakausien rajoitukset, joten Nazarbajev voi jatkaa virassaan vaikka kuinka pitkään.

Kahdella oppositiopuolueella, sosiaalidemokraattisella ANDSP:llä ja vähemmän kriittisellä Ak Zhol -puolueella, on tarkkailijoiden mukaan realistisia mahdollisuuksia päästä yli seitsemän prosentin äänikynnyksen.

Nazarbajev havittelee ulkomaailman tunnustusta erityisesti siksi, että maa tavoittelee 56 maan Ety-järjestön puheenjohtajuutta.

- Äänestys osoittaa, onko demokratian lasi puoliksi tyhjä vai täysi, huomautti Etyjin vaalitarkkailijoiden edustaja Klas Bergman vaalien aattona.

Vaaleissa taas vilppiä?

Oppositio on ilmoittanut keränneensä todisteita useampaan kertaan äänestämisestä ja Nur Otan -puolueen vaalimainoksista äänestyspaikoilla.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja puolestaan kertoi nähneensä äänestyspaikalla lähellä Almatya monien ihmisten äänestäneen useammin kuin kerran. Jotkut kertoivat äänestävänsä sukulaistensa puolesta, jotkut olivat vain jättäneet useita äänestyslipukkeita samanaikaisesti.

Alustavia vaalituloksia on luvassa huomenna. Lopulliset tulokset julkistetaan viiden päivän kuluessa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.