Käyttäytyykö verkkopankkisi omituisesti?

Moni on tänään saattanut huolestua uutisesta, jonka mukaan useiden suomalaispankkien verkkopalvelut ovat olleet hyökkäyksen kohteena. Tietoviikon uutisessa kerrottiin niin sanotusta pankkitroijalaisesta, jonka avulla rikolliset pääsisivät siirtämään rahaa asiakkaan tililtä jopa huomamaatta.

Nordea-pankin riskienhallintajohtaja Kari Oksanen tyrmää kuitenkin uutisen.

Oksasen mukaan kyse ei ole ensinnäkään verkkopankkeihin kohdistuneesta hyökkäyksestä, vaan rikolliset ovat pystyneet saastuttamaan asiakkaan koneita haittaohjelmilla. Tällöin rikollinen pääsee mukaan asiakkaan verkkopankki-istuntoon. Oksasen mukaan tällaisessakaan tapauksessa hyökkäys ei jää huomaamatta.

Hälytyskellojen tulisikin soida, jos verkkopankki toimii poikkeuksellisesti.

– Meillä ovet muutamat asiakkaat tämän havainneet, eli verkkopankkiin kirjauduttuaan asiakas ei pysty tekemään yhtään mitään. Jos verkkopankkiin kirjauduttuaan ei pääse katsomaan omia tilitapahtumia tai suorittamaan maksuja, niin se on lopetettava heti. Silloin siellä on rikollinen mukana.

Älä syötä tunnuksia, jos...

Vahvistustunnuksia ei tule poikkeuksellisesti toimivaan verkkopankkiin missään tapauksessa syöttää.

– Omia vahvistustunnuksia ei tule antaa "pimeään". Eli jos ei ole tehnyt itse mitään maksuja ja vahvistustunnusta pyydetään, niin silloin on syytä ottaa yhteyttä pankkiin.

Hälytyskellojen tulee soida myös siinä tapauksessa, jos verkkopankissa ollessa tietokoneen näytölle ilmestyy hetkeksi ylimääräinen viesti . Viestissä saattaa lukea esimerkiksi "odota", "pieni hetki", tai "asennetaan päivityksiä".

Oksanen korostaa, että verkkopankin käyttö on turvallista, kun koneen palomuuri ja virusturva ovat kunnossa, eikä tunnuksia päästä vääriin käsiin.

– Nyt on syytä pysyä rauhallisena, meillä ei ole ollut mitään huolia tämän tapauksen kanssa. Meillä oli maanantaina muutama tapaus ja annoimme asiakkaille ohjeet miten toimia sen suhteen. Sen jälkeen ei ole tapahtunut yhtään mitään, Oksanen toteaa

– Nordean verkkopankkia voi käyttää turvallisesti kuten aikaisemminkin.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 20.1.2012)

Lue myös:

    Uusimmat