Käytätkö tietämättäsi rasistista kieltä? Sitä on viattomaksi tarkoitettu "mistä olet kotoisin" -kysymyskin

Työelämän rasismi ilmenee sekä tietoisesti että tahattomasti 8:32
Tahatonta rasismia ilmenee kahvipöytäkeskusteluissa – näin asiantuntijat arvioivat rasismin ilmenemistä työpaikoilla.

Valtakunnallinen rasisminvastainen viikko alkoi 21. maaliskuuta. Tiistaina on vietetty myös kansainvälistä päivää rotusyrjinnän poistamiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan rasismia ilmenee työelämässä Suomessa sekä tietoisesti että tahattomasti. 

Suomen Punainen Risti kertoo, että ulkomaalaistaustaiset kohtaavat työuralla etenemiseen liittyvää syrjintää lähes kaksi kertaa useammin kuin koko väestö.

Suomen Punaisen Ristin kotoutumisen tuen suunnittelija Sanna Saarto sanoo, että työelämään liittyvää rasismia voidaan havaita jo ennen työsuhteen syntymistä: 

– Tiedämme, että sukunimellä voi olla iso merkitys siihen, että kuka pääsee työhaastatteluun. Ulkomaalaisella nimellä voi joutua lähettämään moninkertaisesti enemmän työhakemuksia. 

"Mistä olet kotoisin" -kysymys on rasismia

Saarron mukaan rasismia kohdataan työpaikoilla myös esimerkiksi esihenkilöiden ja työkavereiden syrjivien asenteiden muodossa. Suomen YK-liiton ihmisoikeusasiantuntija Rosa Puhakainen sen sijaan arvioi, että rasismi voi työelämässä olla myös tahatonta.

Puhakaisen mielestä olisi tärkeää, että jokainen ihminen kohdataan yksilönä, eikä stereotypioiden ja omien mielikuvien läpi.

– Työpaikan kahvihuoneen keskustelut ja vitsailut, sellaiset, mitä ei välttämättä edes tiedosteta loukkaavina tai syrjivinä, voivat tuntua aika pahoiltakin osuessaan, Puhakainen sanoo. 

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että esimerkiksi kysymys "mistä olet kotoisin" on rasistinen.

– Kyllä se on (rasismia). Vaikka me emme itse ajattele, että tarkoittaisimme sillä jotain pahaa. Jokaisen pitäisi katsoa omia ennakkoluulojaan rohkeastikin peiliin, Puhakainen huomauttaa.

Työnantajilla on lakisääteinen velvoite valvoa yhdenvertaisuuden toteutumista. Saarron mukaan on tärkeää, että työntekijöiden tiedossa olisi toimintatavat tilanteisiin, joissa syrjintää ilmenee.

– Jokaisen pitää tietää, että mitä tehdä, jos kohtaa rasismia, Saarto alleviivaa.

Puhakainen muistuttaa, että mikäli ongelmia työpaikalla ei saada kytkettyä, viime kädessä yhteyttä voi ottaa myös Aluehallintoviraston työsuojeluyksikköön.

Lue myös:

    Uusimmat