Kausivaihtelu heiluttaa rakentamista

Kausivaihtelusta on tullut rakennusalalle suurempi ongelma kuin suhdannevaihtelusta, Rakennusteollisuuden keskusliiton RTK:n toimitusjohtaja Terho Salo arvioi tänään Helsingissä liiton julkaistua vuotuisen suhdannekatsauksensa. Rakentaminen pakkautuu entistä selvemmin lämpimään kauteen, kun rakentamisen vuosittainen kasvuvauhti on tasaantunut. Toinen epävarmuutta aiheuttava tekijä on rakentamisen keskittyminen pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

-Rakentajilla menee keskimäärin hyvin, Salo kertoi. Hän arvioi, että tilanne jatkuu samanlaisena seuraavat pari vuotta. Liitto ennustaa rakennusmarkkinoiden kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia. Kasvuvauhti puolittuu näin viime vuodesta, mutta ensi vuonna kasvun odotetaan jälleen kääntyvän lievään nousuun.

-Kasvu alkaa tasaantua bruttokansantuotteen kasvulukuihin, Salo arvioi. Tuotantoa käynnistyy tänä ja ensi vuonna kumpanakin noin 40 miljoonan kuutiometrin verran, mikä on Salon mukaan "hyvä, terve taso". -Tyytyväisyyteen on syytä, hän kuvaili tasoittumista jyrkistä vaihteluista aiemmin kärsineen alan tilannetta. Alan yritysten tulos ennen veroja ja satunnaiseriä nousi viime vuonna keskimäärin 6,1 prosenttiin edellisvuoden 4,9 prosentista, ja kannattavuuden odotetaan pysyvän hyvänä tänäkin vuonna.

Nuorille tarjolla työpaikkoja

Tasaiselle kasvu-uralle pääseminen merkitsee myös sitä, että rakennusala työllistää entistä enemmän lähivuosina. Tänä vuonna rakennustöissä on 160000 työntekijää, joista noin 50000 pääkaupunkiseudulla. Salon mukaan nuorille avautuu runsaasti uusia työmahdollisuuksia lähimmän kymmenen vuoden aikana nykyisen työvoiman eläköityessä.

Alalla on ajoittain pulaa erityisammattilaisista, mikä ruokkii puheita ylikuumenemisesta. Salo kertoi kuitenkin, että pulat ajoittuvat säännöllisesti vuoden vilkkaimpiin rakentamisajankohtiin. Talvirakentaminen on Suomessa vähentynyt valtion luovuttua alan kausivaihtelua tasoittamaan tarkoitetuista määräyksistään. Rakennusala ei kaipaa sääntelyä takaisin.

-Siitä on pelkästään huonoja kokemuksia, Salo sanoi. Valtion toimenpiteet eivät hänen mukaansa osuneet koskaan kohdalleen.

-Lähdemme siitä, että rakentamisen pitää olla normaalia liiketoimintaa, hän tähdensi.

Asuntokauppa käy jälleen

Voimakkaan muuttoliikkeen seurauksena rakentaminen on keskittynyt entistä enemmän pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Muualla Suomessa rakentaminen on hiljaisempaa ja alan yritysten kannattavuus enintään välttävä. Pääkaupunkiseudulla on jo nyt vajetta asunnoista, ja tyhjien toimitilojen osuus on epänormaalin alhainen. Salon mielestä päättäjät ovat olleet hitaita mm. suurten liikenneinvestointien suhteen, jotka laukaisisivat uutta kaavoitusta.

Tällaisia investointeja olisivat Vuosaaren sataman liikenneratkaisut, Marja-rata ja länsimetro. Viime vuonna koko maassa aloitettiin 33000 asunnon rakennustyöt. RTK arvioi, että tänä vuonna määrä nousee 36000:een. Niistä omakotitaloja on 12500, vapaarahoitteisia kerros- ja rivitaloasuntoja 12000 sekä valtion asuntorahaston tukemia asuntoja 11500.

Arava-asuntojen määrä on kuitenkin Salon mukaan epävarma, sillä rakennusliikkeet eivät ole tyytyväisiä valtion asuntorahaston ehtoihin. Asuntokauppoja tehdään vuodessa noin 100000, josta 80 prosenttia koskee vanhoja asuntoja. Viime vuoden lopulla asuntokauppa hidastui RTK:n mukaan tilapäisesti, mutta nyt kauppa on palautunut normaalille tasolleen. Hintojen lasku viime vuoden lopulla koski vanhoja asuntoja.

It-alan ongelmat eivät näy vielä

Toimisto-, liike- ja teollisuusrakentaminen rakentaminen on kasvanut asuntorakentamista voimakkaammin. Viime vuonna asuinrakentaminen kasvoi 2,2 prosenttia, kun muussa rakentamisessa vauhti oli 10,5 prosenttia. Maailmantalouden vaikeuksien heijastuminen suomalaisiinkin informaatioteknologiayrityksiin ei näy Salon mukaan lainkaan rakentamisessa, ja RTK luottaa kotimaisen kysynnän pitävän yllä rakentamista, vaikka vienti hiljentyisi.

-Jollakin aikavälillä it-yritysten vaikeudet alkavat näkyä toimitilojen kysynnässä, Salo kuitenkin arvioi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat